Ett av regeringens huvudmål är att kraftigt minska de offentliga utgifterna. Många av de sparförslag som nu genomförs drabbar i hög grad arbetslösa, pensionärer, ungdomar och barn. Av besparingarna kommer 25 procent på barnomsorgen, 17 procent på skolan och 10 procent på omsorg om äldre. Totalt innebär detta att mer än 50 procent av besparingarna sker inom den mjuka samhällssektorn.
På barnstugorna lider man under nedskärningarna. Det rapporteras om problem från hela landet. Från att det förut fanns två vuxna på 15 barn kan det nu finnas perioder när det bara är en vuxen. I en del fall en vuxen på 20 barn. Denna personalnedskärning drabbar alla barngrupper, småbarnsgrupperna inte undantagna.
Fritidshemmen drabbas inte bara av nedskärningar. Dessa läggs helt sonika ner, trots att socialtjänstlagen stadgar kommunernas ansvar för barn upp till 12 år. Kommunerna frånhänder sig ansvaret för denna del av barnomsorgen och i allt fler kommuner säger ledande politiker att det är föräldrarna som ska ta ansvaret och omsorgen om barnet. När en rättslig prövning av nedläggningarna ger barn och föräldrar rätt så svarar politiker med att höja avgiften till en oskälig nivå (3 000 kr) för att ingen ska efterfråga en plats på fritidshem. Regeringen har medvetet eller omedvetet slagit in på Bert Karlssons väg när det gäller barntillsynen.
Barn mår bra av att vistas i grupp och att utvecklas i samspel med andra barn. De mår också väl av att ha vuxna nära sig i barngruppen. Detta har framkommit i en rad olika undersökningar sedan 30-talet. Det är det som Socialstyrelsens pedagogiska program till stor del handlar om. Detta blir nu svårare att förena med allt större barngrupper med låg personaltäthet. Vänsterpartiet föreslår en kraftfull kampanj för att aktualisera det pedagogiska arbetet inom förskolan samt att 5 miljoner kronor avsätts för detta ändamål i budgeten.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att till mars 1994 undersöka hur nedskärningar drabbar barn i barnomsorgen, i skolan och på fritiden. De problem som det nu rapporteras om från alla håll landet runt behöver inte utredas ytterligare för att vi alla ska förstå att det kommer att drabba barnen. Vänsterpartiet anser att något omgående måste göras för att inte barn ska bli lidande av försämringarna. Vänsterpartiet kräver ett krispaket för barnomsorgen.
Alla barns rätt till barnomsorg
Det kan aldrig bli valfrihet inom barnomsorgen förrän kommunerna nått en full behovstäckning. Då mindre än två tredjedelar av kommunerna har klarat av sin utbyggnad har vi krävt en ny plan för full behovstäckning. Vi upprepar detta krav. Vi vill dessutom att rätten till barnomsorg blir en lagstadgad rättighet med skyldighet för kommunen att bereda barn plats i förskoleverksamheten. Vi kommer att stödja regeringens proposition om en barnomsorgslag där alla barns rätt till en barnomsorgsplats slås fast. Vi förutsätter då att det blir en rättighetslagstiftning som inte stannar vid att kommunerna får en skyldighet att anordna barnomsorg utan att underlåtenhet medför sanktioner.
Regeringens inriktning ''valfrihet i barnomsorgen'' är missvisande. Det handlar inte om valfrihet när det gäller rätten till god barnomsorg. Regeringen och de borgerliga partierna har inte visat någon vilja att skapa ett regelsystem för sin valfria barnomsorg. Vi vet fortfarande inte vad som händer exempelvis när ett vinstdrivande daghem går i konkurs? Har privata daghem skyldighet att anmäla exempelvis barnmisshandel och incest osv?
Den borgerliga regeringens systemskifte medför också allvarliga försämringar vad gäller möjligheten att hävda sin rätt. Nu görs en översyn av socialtjänstlagen. Bistånd i olika former ska omprövas och biståndstagares besvärsrätt ifrågasättas. Kommunernas ekonomi ska vara styrande, inte individens behov. I detta sammanhang har Socialdepartementet aviserat att reglerna i 17§ andra stycket socialtjänstlagen ska utgå, dvs. kommunerna ska få frihet att själva bestämma om de vill upprätta en barnomsorgsplan.
Det finns ingen tillräcklig garanti för att privata daghem ger barnen en god omsorg. Barnomsorgsplaner ska i dag finnas i alla kommuner. Det är där inriktningen av kommunens förskoleverksamhet är inskriven. Där finns de övergripande målen, reglerna om turordning, bestämmelser för barn som behöver särskilt stöd etc. Det är alltså ett viktigt dokument vars existens nu är hotad. Vänsterpartiet anser att kommunerna ska upprätta barnomsorgsplaner även i framtiden och vi kräver en översyn för att garantera tillräcklig och god barnomsorg.
För barnens, föräldrarnas och personalens del är det en trygghet att förskolan står under samhällets kontroll. Det utgör ett gott skydd mot godtycke. Det är viktigt för att ge alla barn en rättvis start i livet. Vänsterpartiet motsätter sig privata alternativa driftsformer som samhället ska betala men som kan hamna utanför en demokratisk kontroll. Vi menar att propositionen öppnar för en sådan utveckling.
Det finns en uppenbar risk att barn, som behöver särskilt stöd, kommer att väljas bort om kravet på att ta barn från kommunens gemensamma kö försvinner. Redan i dag följer valet av barnomsorg ett socialt mönster. LO-anställdas barn är underrepresenterade på daghemmen. Vi befarar att detta mönster ytterligare kommer att förstärkas. Orsakerna är flera, men höga avgifter och öppethållandet spelar stor roll. Den s.k. barnomsorgspengen, som skall följa varje barn, liksom den friare avgiftssättningen, kommer att bidra till ökad segregering. Om man verkligen vill öka valfriheten, är det dessa problem som regeringen bör ta itu med.
När barnomsorgen utsätts för privatiseringar finns stor risk för en segregering och att barn med handikapp stöts ut. Dessa får troligtvis inte plats i daghem som drivs i privat regi. I dessa fall räcker det inte med att daghemmen får mer pengar för att ta mot barn med funktionshinder. I den kommande lagen måste det skrivas in att kommunalt stöd endast utgår till de daghem som är beredda att ta emot barn med handikapp.
När vi nu ser vad som händer i kommunerna anser vi att staten måste ta ett större ansvar. Vänsterpartiet vill därför att den nu utförda privatiseringen ordentligt ska utvärderas för att utgöra beslutsunderlag för hur barnomsorgen ska se ut i framtiden.
För barnfamiljer med låga inkomster kan det bli förödande om kommunerna får en privatiseringsvåg och där den som inte kan betala avgiften till det privata daghemmet förlorar sin frihet att välja.
Bra och billig barnomsorg
Byggandet och organiserandet av omsorg för barn och ungdomar stagnerar. Bl.a. har riksdagen fattat beslut om att alla ska ha rätt till barnomsorg men åren går och vi uppnår inte målet. I stället för att bygga bort köer till barnomsorg så höjs nu de kommunala avgifterna till en nivå som gör att föräldrar inte efterfrågar barnomsorgsplats. Det blir billigare att anställa en barnflicka.
Det finns en brist på barnomsorg som i dag är ett hinder för föräldrar att arbeta. På många håll har inte arbetslösa rätt till barnomsorg och bristen på barnomsorg gör att man inte kan ta ett arbete som arbetsförmedlingen anvisat. På detta sätt fastnar många kvinnor i arbetslöshet.
Barnomsorgen är en social tjänst. Att i avsevärd grad avgiftsfinansiera sociala tjänster strider mot den allmänna välfärdspolitiken eftersom detta slår hårdast mot låginkomsttagarna. Vi har redan i dag en oacceptabelt stor variation mellan olika kommuners daghemstaxor. Vänsterpartiet anser att vinstdrivande barnomsorg kommer att öka de kostnadsmässiga orättvisorna och vi kräver rimliga och lika daghemsavgifter var man än bor i landet.
Demokrati och inflytande
Förskolan måste vara en trygg plats för barnen så att föräldrar ska kunna förvärvsarbeta. En tillräcklig kommunal barnomsorg är en viktig förutsättning för jämställdhet mellan män och kvinnor. Det ska vara en plats med omsorg, stöd och stimulans.
Vänsterpartiet försvarar den kommunala barnomsorgen mot borgerliga nedskärningar och försämringar, men vi gör det inte villkorslöst. Tvärtom är vi ytterst kritiska på många punkter och kräver en djupgående demokratisering. Att decentralisera beslutsbefogenheter och pengar är viktigt. Mål, medel och kvalitet ska bestämmas på lokal politisk nivå. Utvärderingar av verksamheten ska göras fortlöpande och i dessa utvärderingar ska berörda föräldrar, personal och politiker medverka.
Vänsterpartiet strävar efter valfrihet, småskalighet, personalinflytande och brukardemokrati. Vi vill ha självstyrande enheter med ett övergripande kommunalt ansvar. Den enskilda institutionen ska ledas av en styrelse bestående av personal och föräldrar. Brukarinflytande kan bara åstadkommas genom att brukarna ges verklig möjlighet att vara med och besluta om hur de medel som politikerna fördelar skall användas.
Att stärka medborgarnas inflytande över kommunens verksamhet i stort och brukarnas inflytande över den enskilda institutionen är en angelägen och brådskande uppgift. Därför behövs exempelvis för barnomsorgen klara politiska besked om personals och brukares rätt att delta i beslutsprocessen. Detta kan göras genom att stärka sociallagstiftningen vilket sedan kan förtydligas i kommunernas barnomsorgsplaner.
Barn med särskilda behov
Med begreppet ''barn i behov av särskilt stöd'' menas inte bara barn med synliga handikapp av fysisk eller psykisk art utan också de många barn som behöver ett extra stöd på grund av känslomässiga problem som bottnar i påfrestningar i deras aktuella hemmiljö eller under deras tidigare uppväxt.
Tillsammans med barn med flykting- eller invandrarbakgrund utgör dessa barn mellan 10 och 40% av antalet barn i barnomsorgen. I vissa bostadsområden där familjerna har mer än nog av egna problem och dessutom är hårt drabbade av arbetslöshet blir siffran ännu högre.
Till skillnad från andra länder erbjuds i Sverige alla dessa barn plats i en normal miljö i den normala barnomsorgen. Alla barn är med andra ord välkomna i den kommunala barnomsorgen även om de t.ex. är rullstolsbundna, har ett hjärtfel, är förståndshandikappade eller har känslomässiga problem p.g.a. otrygga förhållanden i hemmet.
På grund av att personalen varit välutbildad och tillräckligt många i förhållande till antalet barn har den normala barnomsorgsmiljön kunnat ge dessa barn ett särskilt stöd utan att barnen och deras föräldrar särbehandlats på ett stigmatiserande eller utpekande sätt.
Genom en hygglig vuxentäthet och relativt små grupper har barnomsorgen inte bara kunnat ge många barn ett särskilt stöd utan också kunnat motverka segregering och utstötning av barn som på grund av svårigheter och handikapp lätt hamnar vid sidan om den sociala gemenskapen.
För några barn kan kontakten med barnomsorgens personal vara livsavgörande. Forskningen om de s.k. maskrosbarnen (barn som växer upp under mycket svåra sociala betingelser, men som klarar sig relativt bra som vuxna) har funnit att betydelsefull gemensam faktor i dessa barns uppväxtvillkor är att de under en kortare eller längre period haft någon vuxen som sett dem och deras belägenhet samt gett dem stöd.
Om barnomsorgen skall fortsätta att vara integrerande och inte segregerande och fortsätta kunna ge barn det stöd som de behöver krävs att rimliga resurser också i fortsättningen tilldelas barnomsorgen.
Det behövs en väl utbyggd barnomsorg som är tillgänglig för alla barn till föräldrar som vill ha det. Det behövs marginaler som tillåter att arbetslösa föräldrar och föräldrar som är lediga på grund av att det fötts syskon i familjen får behålla sina daghemsplatser.
Det är också viktigt att höga avgifter inte driver föräldrarna till att söka tillfälliga och billiga men för barnen sämre tillsynslösningar hos grannar, barnflickor, släkt, vänner och bekanta.
Kostnaderna för rådgivning och stöd till personal som arbetar med barn med svårigheter ska inte behöva bäras av enskilda barnstugor. Sådana resurser bör förbli anslagsfinansierade och kostnadsfria för de enskilda daghemmen.
Barn i förskoleåren och barn i behov av särskilt stöd behöver känslomässigt tillgängliga vuxna som orkar och hinner bekräfta dem. Blir barngrupperna för stora och personaltätheten för låg riskerar barn att hamna utanför: barn som när de blir äldre drar betydligt större kostnader i form av specialundervisning, särskilda undervisnings- eller terapigrupper, familjehem etc.
Integrering av barn med problem och tidig upptäckt av barns problem förutsätter en kvalitativt god barnomsorg som är tillgänglig för alla barn. En investering i god barnomsorg ger barnen, deras familjer och det svenska samhället en ''återbäring'' av bestående värde.
Kunskap om barns behov
Det finns i dag inga specifika krav på vad förskolans personal ska kunna, vilken utbildning de ska ha. Det sägs att ''personalen som arbetar med barnen i den alternativa barnomsorgen skall ha sådan utbildning eller erfarenhet att barns behov av omsorg och god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses''. Vi anser att detta är otillräckligt.
Arbetet i förskolan är ett lagarbete där varje situation i vardagen är ett tillfälle för barnen till utveckling och inlärning. Därför är det viktigt att all personal har pedagogisk kompetens och goda kunskaper om barns utveckling. Vänsterpartiets uppfattning är därför att de som arbetar inom barnomsorgen ska ha en adekvat utbildning. Vi anser att i den kommande barnomsorgslagen ska finnas ett krav på en god och adekvat utbildningsnivå för dem som ska arbeta i förskoleverksamheten.
Tre kommuner av fyra uppger en lägre fortbildningskostnad än de öronmärkta statsbidragen. Men barnomsorgens fortbildning särredovisas bara delvis, och vikariekostnader budgeteras och redovisas olika. Och ju mer decentraliserad kommun desto svårare att mäta kostnaderna. En slutsats är att fortbildningskostnaden per inskrivet förskolebarn ökar med kommunstorleken. Men samtidigt redovisar de större kommunerna vikariekostnaden som den största delen av fortbildningskostnaderna. Två kommuner av tre menar att kostnaderna ökat betydligt 1988--1990. Lite större andel bedömer att de täcker fortbildningsbehovet. Nästan alla kommuner följer upp fortbildningens kostnader. Men varför och hur framgår inte, dessutom varierar som sagt den ekonomiska redovisningen. Åtta kommuner av tio följer upp effekterna, uppger de. Men bara några enstaka försöker ta reda på fortbildningens effekter på verksamheten. Undersökningen omfattar 254 av landets kommuner. De flesta av de 32 som inte ingår svarade -- trots påminnelser -- inte alls eller för sent på den enkät som gick ut till kommuner, distrikt och kommundelsnämnder.
Slutligen vill vi åter påminna om att det inte är privata företag inom barnomsorgen som föräldrarna efterfrågar. Statistiska centralbyrån (SCB) har frågat ett stort antal föräldrar om vilken form av barnomsorg de önskar. Resultatet blev att 2,5% ville ha ett privat daghem för sina barn, medan 80% ville ha en kommunal lösning. En verklig valfrihet är alltså att se till att barnen erbjuds en god kommunal barnomsorg och att föräldrar inte tvingas ta till andra lösningar för att ordna barntillsynen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Socialstyrelsen för budgetåret 1993/94 anslår 5 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit till en kommunal kampanj och projektverksamhet för att intensifiera och utveckla det pedagogiska arbetet vid landets barnstugor,
2. att riksdagen hos regeringen begär ett krispaket för barnomsorgen enligt vad i motionen anförts om de krisartade förhållanden som råder inom förskoleverksamheten och inte avvaktar Socialstyrelsens utredning,
3. att riksdagen hos regeringen begär en rättighetslag enligt vad i motionen anförts om alla barns rätt till förskoleplats,
4. att riksdagen hos regeringen begär att kravet på barnomsorgsplan lyfts in i den kommande barnomsorgslagen,
5. att riksdagen hos regeringen begär ett heltäckande regelsystem som skrivs in i barnomsorgslagen enligt vad i motionen anförts om behovet av ett sådant system med hänsyn till de olika barnomsorgsformer som växer fram,
6. att riksdagen hos regeringen begär att rätt för barn med handikapp till plats i privata daghem skrivs in i den kommande barnomsorgslagen,
7. att riksdagen hos regeringen begär en utvärdering av privat verksamhet inom barnomsorgen enligt vad i motionen anförts,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslösas rätt till en barnomsorgsplats,
9. att riksdagen hos regeringen begär att Socialstyrelsen får i uppdrag att lägga fram förslag om en norm för rimliga och lika daghemsavgifter för hela landet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett införande av brukarinflytande i barnomsorgslagen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser för barn med särskilda behov,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av personal inom förskolan,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verklig valfrihet förutsätter god tillgång av barntillsyn i offentlig regi.
Stockholm den 18 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Rolf L Nilson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)