När regeringsförklaringen två år i följd upprepar regeringens utfästelse att ett vårdnadsbidrag skall införas under den nuvarande mandatperioden då är detta ett vallöfte som omgärdas med den största försäkran från en regerings sida som rimligen kan uppbringas. Argumenten för ett vårdnadsbidrag är väl kända.
När nästan full enighet numera råder om att det skall erbjudas många alternativ i barnomsorgen och att detta är en erövring för familjens frihet att utöva inflytande på form och innehåll i barnomsorgen saknas märkligt nog det alternativet som innebär att ökade ekonomiska möjligheter ges för föräldrarna att själva ta ansvaret för omsorgen om de egna barnen.
En grupp för vilken ett vårdnadsbidrag skulle betyda mycket är ensamstående föräldrar. Är man ensamstående förälder så är man i allmänhet tvingad att arbeta heltid för att klara försörjningen. Så har det alltid varit och det förhållandet har inte ändrats nu heller. Det betyder att många ensamstående, mest kvinnor, får mycket långa arbetsdagar. Lite eftertanke på hur arbets- och levnadsförhållandena kan gestalta sig för en ensam mamma med t ex två barn visar hur lång arbetsdagen kan bli, hur slitsamt det måste vara, hur lite tid och ork som blir kvar för att vara tillsammans med barnen.
Levnadsförhållandena för den stora grupp av ensamstående kvinnor som inte har något annat val än att arbeta full tid diskuteras egentligen alldelse för lite. De själva är en tyst grupp, fullt upptagen av det dagliga slitet, för att själva hinna med att beskriva den egna situationen. Att denna grupp ofta görs till tillhygge för andra intressen ändrar inte dessa kvinnors situation.
Det är bara en kortare arbetstid som skulle förbättra förhållandena för gruppen ensamstående som arbetar heltid och samtidigt har barn. Arbetsdagen kan börja före klockan sex på morgonen. Barnen måste väckas, utspisas och köras iväg till fritidshem eller dagis för jobbet börjar kanske klockan sju. Efter arbetets slut skall inköp göras och barn hämtas. Stress hela tiden. Mat skall lagas till och hemmet skötas innan läggdags. Kan ett välfärdssamhälle år efter år stilla tigande acceptera sådana förhållanden?
Ett rätt konstruerat vårdnadsbidrag bör enligt vår uppfattning ge en ekonomisk kompensation för den som förkortar sin arbetsdag från åtta till sex timmar. Vårdnadsbidrag skulle ha samma effekt för denna grupp som införandet av sextimmarsdag. Konstruktion skulle möjliggöra för ensamstående så väl som för andra småbarnsfamiljer att förkorta arbetsdagen. Det skulle också ge en viss ersättning för den som under några år när barnen är små väljer att stanna hemma på heltid.
Att ett vårdnadsbidrag har samma effekt för just de grupper vilka dignar under den dubbla bördan av hemarbete och yrkesarbete som införandet av en sextimmarsdag skulle ha, är ett förbisett faktum. Vårdnadsbidraget skulle alltså i ett slag möjliggöra kortare arbetstid, för dubbelarbetande, inte sällan lågavlönade och ensamstående.
Det skulle dessutom ha en mycket gynnsam inverkan på barn med alldeles för långa vistelsetider på daghem.
Erfarenheten visar att föräldrar som har huvudansvaret för att barnen hämtas på daghem upplever det betungande att dagarna både för dem själva och för barnen blir så långa. Samtidigt visar erfarenheten att den positiva effekten av två timmars nedsatt arbetstid är mycket större än vad man anar, på arbetslust, hälsa och välbefinnande.
Införandet av ett vårdnadsbidrag skulle innebära en ökad rättvisa. Den borde ha införts under de goda åren men då gick som bekant penningströmmarna i annan riktning som inte precis gynnade de människor det här är frågan om. Nu är frågan om vårdnadsbidrag en högt prioriterad fråga men finansieringen måste ske genom en rimlig och rättvis omfördelning. Det är dags att göra något radikalt på området.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett vårdnadsbidrag.
Stockholm den 26 januari 1993 Ulla Tillander (c) Marianne Jönsson (c)