Barnbidragen är viktiga och ett medel för att tillförsäkra alla barn boende i Sverige en garanterad minimiinkomst. Barnbidragen är generella, eftersom de utgår till alla barn oavsett familjens inkomster. Omfördelning av inkomster från hushåll utan barn till hushåll med barn är en bärande tanke i systemet.
Sammantaget uppgick det utbetalade beloppet för barnbidrag, flerbarnstillägg och förlängt studiebidrag till 16,4 miljarder kronor för 1991. Under 1990 utgick 13 % till höginkomsttagare med en familjeinkomst som översteg 400 000 kronor per år.
Det är många som under årens lopp har hävdat det orättvisa i att familjer med höga inkomster, miljonärer som kungen m.fl. ska uppbära barnbidrag. Fördelarna med ett generellt, icke inkomstprövat bidrag är dock avsevärda och möjligheter till fusk med systemet i det närmaste obefintliga.
En annan idé som framförts är att barnbidragen skulle beskattas. Fördelen med det skulle vara att barnbidraget för en låginkomsttagarfamilj, exempelvis en ensamstående studerande förälder, blir värt mycket mer än för familjen med höga inkomster. En nackdel kan dock vara att systemet blir krångligare och möjligheter till fusk ökar.
För fortsatta diskussioner om barnbidraget i framtiden skulle det vara av stort intresse att få frågan om beskattade barnbidrag allsidigt belyst i en utredning. I en sådan bör synpunkter från socialstyrelsen, försäkringskassan, skattemyndigheter m.fl. tas med.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning som allsidigt belyser för- och nackdelarna med beskattade barnbidrag enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 19 januari 1993 Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v)