Lågkonjunktur och omstruktureringar i samhället har inneburit stor arbetslöshet och neddragningar av service i form av bl a barnomsorg. Många föräldrar känner idag stor oro inför framtiden och upplever sig också vara svikna av samhället.
Man känner sig också utsatt inför alla de traditionella, sociala och samhälleliga krav som ställs på föräldraskapet. De flesta föräldrar har ambitionen att vara goda föräldrar och är det också. Trots detta har många föräldrar genom brist på socialt nätverk behov av utbyte av erfarenheter och kunskaper med andra föräldrar.
Riksdagen beslutade år 1979 att en allmän föräldrautbildning skulle införas och gälla tiden omkring barnets födelse. Den skulle knytas till landstingens mödra- och barnhälsovård samt BB. I första hand skulle personal som har den vardagliga och nära kontakten med föräldrarna medverka vid föräldrautbildningen, dvs barnmorskor vid mödravårdscentralerna, barnsjuksköterskor och distriktssköterskor vid barnavårdscentralerna samt barnsköterskor och sjuksköterskor på BB.
I beslutet ingick att målet för verksamheten var att barnfamiljerna skulle få en bättre situation. Vidare skulle föräldrar få stöd i sitt föräldraskap och inflytande över sin egen och barnens situation. I ett senare skede av föräldrautbildningen skulle barn och ungdomar förberedas för vuxenroll och eventuellt blivande föräldraroll. För att nå det målet utarbetades tre delmål, som sammanfattningsvis avsågs att ge ökade kunskaper möjligheter till kontakt och gemenskap möjligheter till medvetenhet om och påverkan av samhälleliga förhållanden.
Den statliga utredningen, Barnomsorgsgruppen, som utarbetade förslaget hade också uppdrag att bl a ge förslag till föräldrautbildning under barnens förskoleålder och skoltid. Förslagen har ännu inte behandlats av riksdagen.
Det har visat sig att genom föräldragrupper inom framförallt mödra- och barnhälsovårdens regi har ofta barnfamiljernas sociala nätverk stärkts. Föräldrar och barn har kommit i kontakt med andra familjer, blivit vänner och skapat nya gemenskaper. Det är ur många aspekter viktigt att föräldrautbildningen får en ökad status och lyfts fram som en viktig och sanktionerad uppgift inom framför allt mödra- och barnhälsovården.
Trots riksdagsbeslut om införande av föräldrautbildning omkring barnets födelse har den inte fått det genomslag som förväntades. Föräldrautbildningen inom mödra- och barnhälsovårdens ram är idag ojämt och olikvärdigt uppbyggd i landet. Det finns en del landsting som har en relativt god utbyggnad. Sett över hela landet har dock verksamheten gått tillbaka under senare år. Orsaken kan vara brist på politisk uppbackning och låg status. Bristande handledning och konkurrens med övriga arbetsuppgifter kan vara andra orsaker.
Bakom framgångarna med föräldrautbildning i de landsting som har den mest utbyggda verksamheten ligger framförallt målmedvetna satsningar på fortbildning och uppbackning från politiker och chefstjänstemän.
Det är angeläget att föräldrar med barn inom barnomsorg, oavsett om den är privat eller offentlig, och i skolan också ges möjlighet att träffas till föräldrautbildning med den målsättning som riksdagen tidigare beslutat om.
Eftersom föräldrautbildningen inte fått det genomslag som förväntades, kan det finnas anledning att på nytt utreda föräldrautbildningens betydelse, organisation och innehåll i ett samhälle i stor förändring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att föräldrautbildningen inom mödra- och barnhälsovården bör ges ökad status och ökat stöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att föräldrautbildning inom barnomsorg och skola bör sanktioneras och stödjas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en utredning med bl a uppdrag att utreda föräldrautbildningens betydelse, organisation och innehåll bör tillsättas.
Stockholm den 11 januari 1993 Margareta Viklund (kds)