Knappast någon av de stora farorna för den allmänna folkhälsan är så massivt vetenskapligt dokumenterad som tobaksbruket.
Samtidigt är det inom få områden, som de kommersiella krafterna gör så stora ansträngningar för att öka konsumtionen, som just på tobaksmarknaden. Ansvaret för folkhälsan åvilar därför i särskild grad de offentliga instanserna och deras beslutsfattare. Enbart information från offentlig sida är otillräckligt, när det gäller uppgiften att slå vakt om folkhälsan och på sikt minska sjukvårdskostnaderna.
Mot denna bakgrund vill vi föreslå riksdagen skärpta åtgärder mot tobakens skadeverkningar på tre väsentliga områden.
Rökfria miljöer -- förbud mot rökning i allmänna utrymmen
Det vilande lagförslaget, som tar sikte på samverkan mellan parterna i arbetslivet för att skapa rökfri miljö, är otillräckligt och kan i sämsta fall motverka sitt syfte. Som speciallagstiftning skulle en sådan lag äga företräde framför en generell lag som arbetsmiljölagen. Denna skulle inte kunna åberopas och yrkesinspektionen inte heller kunna utöva någon kontroll.
På arbetsplatser, där rökfrihet införts, visar erfarenheten att detta upplevts positivt. Förutom att motverka passiv rökning har det visat sig vara ett stöd för rökare att dra ner konsumtionen. Det är inte heller förenat med påtagliga kostnader, att inrätta särskilda utrymmen för rökning. Det bör påpekas, att Sverige ligger efter en rad länder ifråga om åtgärder mot rökning på arbetsplatser och i andra allmänna utrymmen. Även EG:s ambitioner får betecknas som högre än de nuvarande svenska.
Vi förordar därför en lagstiftning, som föreskriver allmän rökfrihet på arbetsplatser och andra allmänna utrymmen.
Förbud mot tobaksreklam
Självklart motverkar tobaksreklam strävandena att minska tobaksbruket. Reklamen kan visas ha betydande verkningar. Omvänt har det visat sig, att i länder, där förbud införts har konsumtionen minskat -- främst i Norge, som tidigt införde förbud. Förbud finns f.n. i tre av EG:s medlemsstater. Ett direktivförslag rörande reklamförbud har på parlamentets begäran framlagts av EG- kommissionen och diskuteras nu.
De internationella tobaksföretagen har som annonsörer en makt. Media, som får inkomster av annonsering, får en tendens att undvika mot tobaksbruket kritiskt material. Ett reklamförbud skulle befria media från ett sådant dilemma.
Det är också klarlagt, att förbud mot tobaksreklam inte motverkar övergång till svagare cigaretter. Sverige har med EES-avtalet förbundit sig att stegvis förbjuda cigaretter med tjärhalt överstigande viss nivå -- 15 mg 1993 respektive 12 mg 1998. Övergång till svagare cigaretter kommer då att ske, och någon reklam med hänvisning härtill är obehövlig.
Åldersgräns för tobaksköp
I flera länder tillämpas redan åldersgräns för inköp av tobak, däribland i Norge, Finland och Island. Erfarenheterna av åldersgränser i allmänhet är positiva, som t.ex. visats av sambandet i USA mellan åldersgräns för alkohol och antal alkoholrelaterade trafikolyckor.
Tobaksbruk som inleds i tidiga åldrar, leder till klart svårare konsekvenser än tobaksbruk allmänt. Rökfrihet i åldern under 20 år ökar möjligheten till rökfrihet hela livet.
Det har hävdats, att en åldersgräns, skulle leda till negativa reaktioner och framkalla trotsbeteenden. En svensk studie visar tvärtom, att tanken på åldersgräns är acceptabel av de unga och kan fungera som ett stöd för föräldrarnas restriktiva attityder.
Dessa attityder har i sin tur ett klart samband med barnens rökvanor. Restriktiv attityd leder till negativ inställning hos barnen i förhållande till rökning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot rökning på allmänna platser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot tobaksreklam,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åldersgräns för inköp av tobaksvaror.
Stockholm den 13 april 1993 Margareta Winberg (s) Maj-Inger Klingvall (s) Maj Britt Theorin (s) Ines Uusmann (s) Ulla Pettersson (s)