Propositionen beskriver på ett utmärkt sätt den ökade sjukdomsfrekvensen som uppkommer genom bruk av tobak. Rökning är fortfarande ett av våra allra största folkhälsoproblem. Särskilt allvarligt är det faktum att allt fler unga flickor börjar röka.
Tyvärr drar regeringen inte tillräckligt långtgående slutsatser av sin egen beskrivning eftersom man bortser från den allt mer sofistikerade tobaksreklamen som möter oss överallt. Man bortser också från de svårigheter som finns att på frivillig väg få till stånd rökfria arbetsplatser.
Allt fler länder förbjuder tobaksreklam och några negativa resultat av detta har såvitt vi vet inte kunnat konstateras. Allvarligast är förmodligen den förtäckta reklamen, något som också länder som t.ex. Frankrike och Belgien har tagit fasta på genom att förbjuda även denna.
Vi får allt fler människor med allergiska besvär från tobaksrök. Det är naturligtvis omöjligt att helt skydda dessa, men det skulle bli betydligt lättare för dessa att leva ett normalt liv om arbetsplatserna blev rökfria. Det är enklare att träffa överenskommelser om var man får röka om det i grundreglerna finns ett förbud än på helt frivillig väg.
Tobaksutredningens förslag upptar förslag om lagreglering även av de här upptagna punkterna och regeringens beslut om att inte ta dessa med i propositionen synes vara mindre väl genomtänkta. Det är snarare en eftergift till de marknadskrafter som aldrig har haft några önskningar om att minska bruket av tobak utan enbart vill tjäna pengar, även om det sker till priset av andra människors hälsa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om ett förbud mot all slags reklam för tobaksvaror inkl. förtäckt reklam och sponsring,
2. att riksdagen beslutar om att ett förbud införs mot rökning på arbetsplatser med möjligheter till dispens för särskilda rökutrymmen.
Stockholm den 13 april 1993 Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s)