250 miljoner nu levande människor i den industrialiserade världen kommer att dö i förtid av sjukdomar som orsakats av tobaksrökning. En katastrof i det tysta.
I Sverige dör mellan tio och tolv tusen människor per år av sjukdomar som är orsakade av rökning. Sammantaget under nittiotalet blir det upp till 120 000 människor.
Ungefär var fjärde dagligrökare kommer att dö av sin rökning eller av rökningen som bidragande orsak. Och att det är tobaksröken som orsakar sjukdomarna är klart fastslaget. Det finns i stort sett inget annat ämne som blivit så utrett som tobaksrök. Sedan 1950 har 57 000 vetenskapliga studier gjorts.
Den stora dödligheten leder till att en rökare förkortar sitt liv med i genomsnitt femton år. Vanliga dödsorsaker är cancer i olika former, hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar och slaganfall. Sjukdomar som också innebär många år av försämrad livskvalitet före den för tidiga döden.
Varje år försvinner 30 000 rökare, antingen för att de slutar röka eller för att de avlider. Varje år börjar 30 000 unga människor att röka.
80 procent av rökarna börjar under tonåren. Kunde vi förhindra en rökdebut under de åren skulle rökningen dö ut. Nu ökar rökningen bland ungdomarna. 600 ungdomar börjar röka varje vecka i Sverige. Nya studier bland elever i årskurs nio visar att var fjärde flicka och var femte pojke röker. Det är fler unga flickor än unga män som röker. Till detta könsperspektiv kan också läggas ett klassperspektiv. Rökningen är mest utbredd i grupper med kort utbildning och låg inkomst.
Att förhindra nyrekryteringen är ett mycket viktigt samhällsintresse.
Regeringen väljer i sin proposition att inte föreslå ett totalförbud mot tobaksreklam och inte heller någon åldersgräns för tobaksinköp. I och med detta har ansvaret för ett av våra största folkhälsoproblem lagts över på våra ungdomar.
Tobaksreklamen omger oss och hittar ständigt nya vägar. Reklamen vänder sig direkt till ungdom. Den är strategiskt placerad i nöjesvärlden, på inneställen, caféer och diskotek. Den finns på kläder och klockor. Det är på nytt ''inne'' att visa bilder där folk röker.
Sverige är nu med regeringens proposition om tobakslag definitivt på väg att hamna i bakvattnet när det gäller åtgärder mot tobak. Norge, Finland, Island, Belgien, Frankrike, Italien och Portugal har reklamförbud. I Belgien, Frankrike och Italien omfattar reklamförbudet även s.k. förtäckt reklam typ kläder och skor som förknippas med ett cigarettmärke.
Åldersgräns för inköp finns i Norge, Finland, Island, Storbritannien, Spanien, Irland och i de flesta stater i USA. All internationell forskning visar att en åldersgräns minskar rökningen.
I remissvaren på Tobaksutredningens betänkande fanns en majoritet som förordade en skärpning av lagstiftningen rörande tobaksreklam. Det framhölls att förbud mot reklam inklusive förtäckt reklam är nödvändigt för att skapa en trovärdig folkhälsopolitik. Vid den tidigare riksdagsbehandlingen anfördes att Sverige skulle avvakta ett EG-beslut om tobaksreklam. Med anledning av att andra EG-länder ansett det nödvändigt ur hälsosynpunkt att fatta sådana beslut innan EG nått enighet finner vi ingen anledning för Sverige att vänta. Vi föreslår att riksdagen beslutar om ett reklamförbud för tobaksvaror.
Frågan om åldersgräns berörs över huvud taget inte i regeringens förslag till tobakslag. Vi menar att detta är en åtgärd som bör övervägas ytterligare. Folkhälsoinstitutet bör få i uppdrag att noga följa nyrekryteringen av unga rökare. Ger inte intensifierade insatser önskvärt resultat bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag om en åldersgräns.
Rätten till en rökfri arbetsmiljö borde vara självklar, men så är inte fallet. Regeringen anser att arbetsgivare och arbetstagare skall samverka för att arbetsplatsen skall bli rökfri. Den samverkan är kanske möjlig att åstadkomma på stora arbetsplatser med utvecklade arbetsgivar/arbetstagarroller och skyddskommittéer, men betydligt svårare att lösa på små arbetsplatser. Vi anser att regeringen även i denna fråga skall återkomma med förslag till skärpning av reglerna så att de garanterar alla en rökfri arbetsmiljö.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om ett reklamförbud för tobaksvaror,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en åldersgräns för inköp av tobaksvaror,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till en rökfri arbetsmiljö.
Stockholm den 13 april 1993 Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s) Åke Selberg (s)