Propositionen innehåller vissa regler för miljöer där rökning inte ska få förekomma eller där vissa utrymmen ska hållas fria från tobaksrök.
De åtgärder som föreslås är enligt vår uppfattning inte tillräckliga för att garantera en rökfri miljö. På senare år har skadeverkningar till följd av passiv rökning uppmärksammats alltmer. Till fosterskador skall läggas att barn till rökande föräldrar oftare insjuknar i sjukdomar i andningsorganen. Lungcancer till följd av passiv rökning är en annan risk. Allergier är ytterligare en komplikation.
Finland och Norge har lagstiftning om rökfria miljöer i offentliga lokaler och/eller på arbetsplatser. Nu senast har även Frankrike infört en lag om rökfria miljöer. Det gäller både offentliga lokaler och arbetsplatser. Preliminära rapporter säger att lagen redan lett till väsentliga förbättringar på arbetsplatser och i lokaler som teatrar, museer och liknande.
Socialstyrelsen och Arbetarskyddsstyrelsen utfärdade 1983 rekommendationer för begränsning av rökning i gemensamhetslokaler. Erfarenheter visar att rekommendationerna inte haft någon effekt. På många arbetsplatser råder fortfarande oacceptabla förhållanden. En lag om rökfri arbetsmiljö och rökfria offentliga lokaler bör därför införas.
Tobaksbrukets samlade skadeverkningar är ett av nutidens största folkhälsoproblem. Världshälsoorganisationen (WHO) har uppskattat att minst tre miljoner människor i världen dör årligen till följd av tobaksbruk. Av dessa inträffar ungefär en halv miljon i Europa och 10.000 i Sverige.
Tobaksrökningens skadeverkningar är numera välkända och omfattar lungcancer och en rad andra cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar, kroniska lungsjukdomar, magsår, benskörhet, ryggbesvär, allergier och fosterpåverkan samt hudförändringar. Också smak, lukt och tänder påverkas.
Tobaksrökning bland ungdomar ökar, visar undersökningar. Ca 600 ungdomar börjar röka varje vecka. Nya studier visar att bland eleverna i årskurs nio röker mer än var fjärde flicka och var femte pojke.
Högsta prioritet måste ges insatser som förhindrar att barn och ungdom börjar röka. Viktiga åtgärder är information och utbildning av alla grupper som kommer i kontakt med ungdomarna: föräldrar, lärare, ungdoms- och fritidsledare. Skolans förebyggande insatser måste få hög prioritet och utrymme på skolschemat. Särskild vikt måste läggas vid att nå de ungdomsgrupper som vi vet i dagsläget röker mycket, nämligen de som kommer från socialt svaga miljöer.
Tobaksutredningen föreslog en åldersgräns på 18 år för inköp av tobaksvaror. En sådan åldersgräns finns i en rad länder, där gränsen varierar mellan 16 och 19 år. Vi anser att också Sverige bör införa en lag om åldersgräns för inköp av tobaksvaror. Åldersgränsen bör vara 18 år.
Förbud mot all tobaksreklam anser vi också vara en nödvändig åtgärd för att minska tobaksbruket. En nyligen publicerad rapport från England visar att tobaksreklam leder till ökad konsumtion. Speciellt när det gäller ungdomars tobakskonsumtion spelar reklamen en tydlig roll. Reklamen bidrar till att försvaga medvetandet om tobakens skadeverkningar.
Tobaksreklamen håller myten levande om tobaken som en harmlös produkt och en del av vår tillvaro. Nyligen framlagda vetenskapliga rapporter från såväl Sverige som England visar att reklamen ökar tobakskonsumtionen och att ett förbud mot reklam bidrar till att minska eller i varje fall dämpa tobaksbruket. Ett reklamförbud måste även omfatta smygreklam, eftersom erfarenheten visat att tobaksbolagen i länder med reklamrestriktioner i stället marknadsför sitt varumärke på kläder, vid sportevenemang etc. Därmed kringgås syftet med reklamförbud.
Det har hävdats att ett förbud mot tobaksreklam skulle strida mot yttrande- och tryckfriheten. En utredning redan i början av 70-talet ledde emellertid till att det i tryckfrihetsförordningen infördes en särskild klausul som fastslår att förbud mot reklam för tobak (och alkohol) kan införas i lag utan hinder av denna grundlag. Tobaksreklam är förbjuden i flera nordiska länder. Det är därför rimligt att förbjuda tobaksreklam även i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information och utbildning om tobakens skadeverkningar till ungdomar och vuxna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en åldersgräns på 18 år för inköp av tobaksvaror,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reklamförbud för tobaksvaror,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rökfria lokaler.
Stockholm den 13 april 1993 Maud Björnemalm (s) Sture Ericson (s) Hans Karlsson (s)