Tungmetaller som kvicksilver, bly och kadmium är oförstörbara. Har de väl kommit ut i miljön så bryts de aldrig ner, utan finns kvar för all framtid. Försurningen leder till att allt större mängder farliga ämnen fälls ut i marken, samtidigt minskar selenet som skyddar människor och miljö mot tungmetaller. Med den försurningssituation som vi har i dag är det nödvändigt att omedelbart starkt begränsa alla ytterligare utsläpp av tungmetaller.
Inom industriproduktionen har användningen av kvicksilver nästan upphört, men inom tandvården fortsätter användningen av amalgam som till ca 50 procent består av kvicksilver.
Undersökningar utförda vid Metallbiologiskt centrum i Uppsala visar att tandläkarmottagningarna släpper ut kvicksilver i en flera gånger högre mängd än de är tillåtna att göra, trots att de använder amalgamavskiljare. Även från krematoriet i Uppsala har kvicksilverutsläppen som lägger sig som en matta över stan, uppmätts. Liknande observationer har gjorts i t.ex. Stockholm där rötslammet blivit ett stort problem på grund av sitt innehåll av bl.a. kvicksilver och andra tungmetaller.
Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen presenterat ett utredningsförslag om avveckling av amalgam av miljöskäl. Avvecklingen föreslås vara genomförd 1997. Detta förslag borde mana till eftertanke, om amalgamet är farligt 1997 så är det naturligtvis farligt också nu. Varför skall vi då fortsätta med denna hantering ytterligare ett antal år? Det tar ändå minst 40--50 år från det att amalgamet förbjuds till dess att de sista amalgamplomberna är borta.
Socialstyrelsens förslag överlämnades till regeringen i mitten av 1992, men ännu har förslaget inte sänts ut på remiss. Denna långsamma behandling av förslaget medför, förutom att nödvändiga miljöåtgärder försenas, även att det sänds felaktiga signaler till tandläkare och materialtillverkare. Beslutet om avveckling måste fattas snart för att ge tid till förberedelser och omläggning.
I socialstyrelsens utredning om amalgamet behandlas inte hälsoaspekten, eftersom det inte ingick i utredningsdirektiven. Detta ter sig för många smått absurt. Om amalgamet utgör en risk för människor och miljö innan det sätts in i munnen och en fara för luft och vatten när plomber tas ut eller amalgambärare kremeras, hur kan det då betraktas som ofarligt att under lång tid bära det i munnen?
Men även om det blir av miljöskäl som amalgamet avskaffas, så måste man även ta hänsyn till hälsoaspekten för dem som upplever sig drabbade.
Den seriösa forskningen om hur långvarig exponering av kvicksilver, och även en lång rad andra giftiga tungmetaller, påverkar människor och djur måste fortsätta. Vid Metallbiologiskt Centrum i Uppsala där Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Akademiska sjukhuset, Sveriges geologiska undersökning och Statens veterinärmedicinska anstalt samarbetar, bedrivs en omfattande forskning om kvicksilvrets påverkan på människor och djur, allt ifrån grundforskning om var kvicksilver finns i miljön, hur det tas upp i försöksdjur och människor, hur det påverkar och hur man avlägsnar det. Där bedrivs också klinisk forskning vid flera olika kliniker på Akademiska sjukhuset där forskningsresultaten omedelbart kan omsättas i behandling av patienter.
Det hävdas att det inte finns godtagbara alternativ till amalgamet ur hållbarhetssynpunkt. Mot detta talar det faktum att det nu finns många tandläkare som utför alla tandarbeten i andra material. Dessa tandläkare hävdar att det främst handlar om att nya material kräver en ny teknik, som man måste lära sig.
Däremot krävs det mer forskning kring de nya tandmaterialen, ur hälsosynvinkel. Det är i dag inte acceptabelt att det inte finns en fullständig varudeklaration på alla tandvårdsmaterial. Dentalmaterial måste klassas som läkemedel. Ett produktregister måste inrättas och ett biverkningsregister dit biverkningar av tandvårdsmaterial kan rapporteras.
Eftersom skolmedicinen inte har tagit problemet med påverkan från amalgam på fullt allvar, så har många människor varit tvungna att själva söka sig vägar inom tand- och sjukvårdssystemet. Vid den mottagning i Uppsala som är knuten till forskningscentret har man i dag kapacitet att utreda ca 75 personer och utföra amalgamsanering hos ca 175 personer/år. Men köerna är långa och växer, det är nu mer än ett års väntetid för en utredning. Och sanering utförs nästan enbart på patienter från länet.
För närvarande krävs en omfattande och tidskrävande utredning hos försäkringskassan för att patienten skall slippa att betala hela kostnaden själv. Tandläkare vid Riksförsäkringsverket och försäkringskassorna sätter sig ofta över specialistläkarnas diagnos och motsätter sig att patienten skall få ersättning för tandarbeten. Detta trots att riksdagen har beslutat att människor med sjukdomssymtom ska få amalgamsanering ersatt enligt tandvårdstaxan. Det är orimligt att det är tandläkare som skall bestämma vilken medicinsk vård patienten ska få. Det är givetvis specialistläkare som ska fatta beslut om huruvida amalgamsanering behövs och amalgamsaneringen ska då ersättas som all annan medicinsk behandling. Uppdelningen i tandvårds- och sjukförsäkring försvårar samarbetet mellan läkare och tandläkare och drabbar patienten. Vi anser att man måste hitta en godtagbar lösning på problemet.
Ett stort problem för att ställa diagnos på patienter med amalgamrelaterade besvär är att det inte funnits tillförlitliga mätmetoder. De traditionella blod- och urinmätningarna har inget värde. Flera olika nya metoder provas nu vid Metallbiologiskt centrum vid Uppsala universitet. Det krävs emellertid extra resurser för att utveckla dessa mätmetoder så att de kan fungera på klinikerna vid läkarmottagningarna runt om i landet. Vi förutsätter att regeringen uppmärksammar den viktiga forskning som pågår vid Metallbiologiskt centrum och att alla forskningsenheterna där får de medel som de behöver.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en snar remissbehandling av Socialstyrelsens förslag till hantering av tandlagningsmaterial som amalgam,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att dentalmaterial bör klassas som läkemedel,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett produktregister bör inrättas för tandvårdsmaterial,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett biverkningsregister bör inrättas för tandvårdsmaterial,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur problem som uppstår för patienterna vid amalgamsaneringar bör åtgärdas, enligt vad i motionen anförts,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ekonomiskt stöd till forskningen vid Metallbiologiskt centrum i Uppsala.2
Stockholm den 26 januari 1993 Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Eva Zetterberg (v)
1 Yrkande 5 hänvisat till SfU. 2 Yrkande 6 hänvisat till UbU.