I Sverige har vi i jämförelse med många andra länder en hygglig kontroll av nya läkemedel. Kontrollen kommer förhoppningsvis att bli ännu bättre efter årsskiftet. Då kommer bl.a. inga nya läkemedel att godkännas för mer än en femårsperiod.
Men hur är det ställt med kontrollen och säkerheten med äldre läkemedel? Den frågan är befogad att ställa efter flera larm som resulterat i att läkemedelsverket specialgranskat vissa preparat som då visats inte uppfylla moderna krav på säkerhet.
Svenska Konsumenters Förbund (SKR) har undersökt alla negativa effekter av värktabletter som har dextropropoxifen som grundsubstans. Förbundet har med stöd av sin utredning nyligen slagit larm om riskerna med vissa preparat som innehåller ämnet dextropropoxifen (ett smärtstillande medel). SKR namnger sex mediciner som är allmänt förekommande på marknaden: Distalgesic, Doloxene, Dexofen, Doleron, Paraflexcomp och Dolotard.
SKR menar att det gått slentrian i handhavandet och utskrivandet av tabletter innehållande dextropropoxifen. Produkterna har funnits länge på marknaden och är ''väl kända''. Dvs. så väl kända att antalet biverkningsrapporter minimerats. Förbundet hävdar vidare att det föreligger ett enormt mörkertal vad gäller dödsfall där dextropropoxifen är inblandat. Dödsorsaken blir endast i enstaka fall klarlagd.
På läkemedelsverket bekräftar man att dessa preparat orsakar oroande många dödsfall och förgiftningar. Under treårsperioden 1987--1990 finns 250 dödsbevis där dextropropoxifen anges som sannolikt orsak (AB 16 dec. 1992).
Enligt uppgift använder lågt beräknat minst 11 000 svenskar dagligen smärtstillande tabletter av typ Doleron eller Distalgesic. Dessa medel har funnits på marknaden i närmare trettio år. Inte minst inom äldrevården har medicinerna en stor användning. Det är därför enligt vår mening utomordentligt angeläget att läkemedelsverket snarast klarlägger misstänkt mörkertal av dödsfall.
Det finns också, såvitt vi kan förstå, anledning befara att det på marknaden finns en mängd äldre preparat som inte uppfyller den grad av säkerhet som svenska folket har rätt att ställa. Sådana preparat bör omgående sorteras ut, och vid tveksamhet bör fabrikanterna tvingas göra nya undersökningar för att bevisa att en fortsatt användning är motiverad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att Läkemedelsverket får i uppdrag att klarlägga misstänkt mörkertal av dödsfall där dextropropoxifen är inblandat,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bättre kontroll och säkerhet av äldre läkemedel.
Stockholm den 26 januari 1993 Jan Fransson (s)