Efter tillkomsten av 1974 års abortlag har stora förändringar skett både genom framsteg inom medicinsk forskning och behandling och genom en förskjutning av attityder och värderingar.
Ökat antal aborter
Den långsiktiga abortutvecklingen i Sverige är oroande. Antalet aborter har ökat från 30 000 1974 till över 37 000 årligen under 1988--1990. Den höga nivån är oacceptabel. Socialstyrelsen har i en rapport föreslagit en rad åtgärder för att minska aborterna.
I den förändring som nu sker inom sjukvården med resultatinriktade kliniker och sjukhus, konkurrens och kostnadsjakt finns det en risk för att det förebyggande hälsoarbetet glöms bort. Ungdomsmottagningar, preventivmedelsrådgivning, kuratorsresurser m m är inte obligatoriskt och kan därför väljas bort i besparingsivern.
Det krävs en utvärdering av den abortförebyggande verksamheten och ett tydligt klarläggande av Socialstyrelsens och sjukvårdshuvudmännens ansvar för den del av folkhälsoarbetet som omfattar prevention, abortrådgivning och barnafödande.
Förändrad syn på fostret
Efter tillkomsten av 1974 års abortlag har en avgörande attitydförändring ägt rum när det gäller synen på fostret som en del av kvinnans kropp.
Redan i Inseminationsutredningens tilläggsdirektiv (dir 1984:36) markerades en förändring i den syn på fostret som ligger till grund för abortlagen. I delbetänkandet SOU 1987:11 med titeln ''Skydd för det väntade barnet. Åtgärder vid missbruk m m under graviditet'' skriver utredningen: ''Det är enligt vår uppfattning uppenbart att man inte längre kan betrakta modern och det blivande barnet som en enda individ.''
Samma inställning uttrycker utredningen redan i rubriken på sitt slutbetänkande ''Den gravida kvinnan och fostret -- två individer'' (SOU 1989:51).
En enig riksdag markerade indirekt att fostret inte kan betraktas som en kroppsdel utan är en självständig individ med människovärde när en översyn begärdes ''så att dödfödda foster blir slutligt omhändertagna på ett värdigt och respektfullt sätt'' (KU 1986/87:20). Det har lett till att foster, i enlighet med Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 1990:8), inte längre behandlas som riskavfall utan kremeras.
Transplantationsutredningen föreslog i betänkandet ''Aborterade foster m m'' (SOU 1991:42) att den hantering av döda foster som föreskrivs i Socialstyrelsens allmänna råd skall fortsätta att tillämpas. Transplantationsutredningen grundar dock sina ställningstaganden på nu gällande abortlag och dess syn på fostret som en del av kvinnans kropp. Det får effekter för bl a utredningens resonemang om samtyckesregler när det gäller användande av fostervävnad.
Utvecklingen har således lett till dubbla budskap från lagstiftarna. För hederlighetens och trovärdighetens skull är det nödvändigt att undanröja sådana oklarheter.
Förändrad syn på mansrollen
För några decennier sedan ställdes fadern utanför när hans barn skulle födas. En fördjupad syn på mansrollen och mannens och kvinnans gemensamma ansvar har lett till att det idag är en självklarhet att mannen finns med före och vid förlossningen. Men när graviditeten inte är önskad utan avbryts ställs mannen, med stöd av resonemanget bakom nuvarande abortlag, fortfarande ofta utanför.
Kvinnans rätt att själv bestämma om abort innebär inte bara frihet utan också ansvar. Kravet att kvinnan ensam ska fatta beslut om det väntade barnets liv eller död lägger ett omänskligt ansvar på henne.
I skriften ''Fosterdiagnostik -- socialstyrelsen redovisar'' (1986:16) anges: ''Både provtagningen och aborten berör kvinnans kropp. Därför måste det vara hon som i sista hand avgör om undersökningen eller aborten skall genomföras. Men barnet är inte enbart hennes. Mannen bör så långt möjligt vara delaktig i besluten, annars är det risk att han ställs utanför avgörande, som är av stor betydelse för hans och kvinnans fortsatta gemenskap. Därför bör mannen få information på samma sätt som kvinnan, så att de har möjlighet att reagera och ta ställning tillsammans.''
För att en ny syn på mannens engagemang och medansvar för både graviditet och beslut om eventuell abort ska få genomslag krävs en fördjupning av den allmänna synen på varje människas ansvar för sin sexualitet och konsekvenserna av sitt sexualliv.
Förändrad tidsgräns för möjlig överlevnad
Socialstyrelsen kan idag bevilja abort till och med 22:a graviditetsveckan om synnerliga skäl föreligger. Gränsen för möjlig överlevnad har stadigt sjunkit så att det idag finns möjlighet för enstaka barn födda efter 23 graviditetsveckor att överleva. Felmarginalen för att tidsbestämma ett fosters verkliga ålder är 1--2 veckor. Detta innebär att det med nuvarande regler finns en ökande risk att aborter utförs, när fostret är livsdugligt.
Förändrad fosterdiagnostik
Att aborten sker så tidigt som möjligt är viktigt av hänsyn till föräldrarna och personalen. Diagnostiken har gjort sådana framsteg sedan abortlagen togs att en sänkning också av 18-veckorsgränsen bör övervägas.
Förfinad fosterdiagnostik har på ett tidigare oanat sätt öppnat möjligheter att välja vilket barn som skall få födas. Felaktigt använd kan diagnostiken bli ett instrument för sortering och urval med en förödande effekt på vår syn på människovärdet. Den genetiska forskningen kan också användas i livets tjänst. Det gäller därför inte i första hand att förbjuda kunskap utan att använda kunskapen på rätt sätt.
Avslutning
En allsidig översyn av 1974 års abortlag bör ha som huvudsyfte att diskutera och klarlägga abortlagens innebörd när den grundideologi som lagen bygger på -- synen på fostret som en del av kvinnans kropp -- övergetts. Dessutom krävs en utvärdering av den abortförebyggande verksamheten. Vilka möjligheter som står till buds för att sänka antalet aborter måste analyseras i ett vidare samhällsperspektiv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av 1974 års abortlag i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utvärdering av den abortförebyggande verksamheten.
Stockholm den 26 januari 1993 Rose-Marie Frebran (kds) Stefan Attefall (kds)