De senaste årens utveckling mot mångfald, konkurrens och ekonomistyrning inom sjukvården ställer helt nya krav på kvalitetsuppföljning och kvalitetssäkring.
Formellt har Socialstyrelsen ansvar för kvalitetsuppföljning och kvalitetssäkring inom vården. För att anpassa myndigheten till dessa krav genomfördes regionalisering av verksamheten. Undertecknad bedömer att detta var en utveckling i rätt riktning, men otillräckligt för att fylla dagens och framför allt framtidens behov.
Det finns omfattande erfarenheter av mer utbyggt och effektivt fungerande system för kvalitetskontroll inom sjukvården bl.a i Storbritannien, Nederländerna, Australien, USA.
I första hand bör krav ställas på producenterna att bygga upp system för strukturerad egenkontroll av sin verksamhet. Detta behöver dock kompletteras genom adekvat utbyggt och effektiv myndighetskontroll, förmodligen uppbyggd på regional bas. Dessutom krävs en effektivt fungerande klagomur till vilken patienterna, anhöriga och andra kan vända sig för att klaga på otillfredsställande vård även p g a bristande resurser. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har otillräckliga resurser och alltför begränsade befogenheter och domstolarna har otillräcklig kompetens för att fylla den funktionen.
En särskilt utsatt grupp är svårt och långvarigt sjuka och gamla vilka ej sällan prioriteras lägre och har svårt att klaga.
Det bör påpekas att Sverige ställt upp på en överenskommelse med WHO att till 1990 ha ett fungerande kvalitetssäkringssystem i vården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till nationell strategi angående kvalitetsuppföljning och kvalitetssäkring inom svensk sjukvård,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av satsningar för att säkerställa god kvalitet inom vård och omsorg.
Stockholm den 22 januari 1993 Chatrine Pålsson (kds)