Den proposition med förslag till ny tobakslag som nu ligger på riksdagens bord innebär inga större förändringar i praktiken. Den lagfäster det som redan blivit praxis inom sjukvård, skola och vissa miljöer, där barn vistas. I dessa miljöer skall rökfrihet råda utom i speciella rökrum.
Man befäster också rådande praxis när det gäller offentliga miljöer. Där skall finnas utrymmen, där rökning inte får förekomma. I arbetslivet förutsätter man att frågan skall kunna lösas mellan berörda parter. Målsättningen är att ingen skall utsättas för rök ofrivilligt.
Det finns fortfarande en hel del arbetsplatser, där man dagligen mot sin vilja utsätts för rök. Att en from förhoppning om att parterna nu skall komma överens skall åstadkomma en plötslig förändring, är knappast att förvänta. Inte minst med tanke på allergiker är detta mycket otillfredsställande.
Även om en del kan fördra tobaksrök utan alltför stort obehag, vet vi nu att passiv rökning innebär mycket stora hälsorisker. Vi vet också att tobaksrök innehåller ett 50-tal cancerframkallande ämnen, varav ett par i så höga halter att de egentligen är totalförbjudna i arbetsmiljön. Enligt arbetsmiljölagen skulle förekomsten av dessa båda ämnen medföra böter eller fängelse i högst ett år. När de förekommer i tobaksrök, tycks arbetsgivaren av någon anledning inte behöva ta sitt vanliga ansvar -- att se till att dessa ämnen försvinner ur arbetsmiljön. Det enda rimliga hade varit att följa tobaksutredningens förslag om total rökfrihet i arbetslokaler, där flera än en arbetar.
Vid offentliga tillställningar borde rökfrihet vara en självklarhet, inte minst med tanke på att allergierna ökar i vårt samhälle. Även om det i propositionen uttrycks en förhoppning att utvecklingen mot ett mera rökfritt samhälle skall fortsätta, är det otillräckligt att tala om att det skall finnas områden där rökning är förbjuden. Rök har som bekant en förmåga att sprida sig i öppna lokaler. Det kommer fortfarande att vara svårt för allergiker eller för den som vill undvika rök att gå på offentliga tillställningar i lokaler där bara vissa utrymmen eller områden är rökfria. Det är angelägnare att tillgodose det allmänna intresset av rökfrihet än rökarnas frihet, vilket får betraktas som ett särintresse.
I regeringens proposition uppger man två syften med lagförslaget: att skydda allmänheten från att ofrivilligt utsättas för tobaksrök och att skydda barn och ungdom från att börja bruka tobak.
Enligt vad vi redan tidigare påpekat, innebär propositionen förmodligen mycket små framsteg när det gäller det första målet, om ens några. Detta är allvarligt med tanke på den hälsorisk den passiva rökningen innebär. Den totala avsaknaden av förslag till effektiva åtgärder för att uppnå det andra målet är ännu mer anmärkningsvärd.
Propositionen påpekar att Världshälsoorganisationen (WHO) slagit fast att ingen annan enskild förebyggande åtgärd i i-länderna kan bidra mera till en förbättrad folkhälsa än minskad tobaksrökning. Rökningens skadliga effekter för hälsan är mycket väldokumenterade. Rökningen medför ökad risk för bl.a. sjukdomar i hjärtats kranskärl, hjärtinfarkt, lungcancer, och flera andra cancerformer, kronisk bronkit och lungemfysem. Rökning inverkar på fostret under graviditeten. Barn med rökande föräldrar drabbas oftare av luftrörskatarr, förkylningar och astmatiska problem. Enligt cancerkommitténs beräkningar dör 10 000--12 000 människor per år i Sverige av sjukdomar orsakade av rökning.
I propositionen framhåller man att trots att information om tobakens skadeverkningar förekommit sedan 1960- talet, röker ca en fjärdedel av den vuxna befolkningen vanemässigt. Till detta kommer 10% som röker tillfälligt. Under slutet av 1980-talet har rökningen åter ökat bland barn och ungdomar efter att ha minskat sedan 1970-talet. Det är vanligare att elever på de yrkesinriktade gymnasielinjerna röker än att eleverna på de mera teoretiskt inriktade linjerna gör det. År 1991 uppgav 19% av pojkarna och hela 27% av flickorna att de var rökare i årskurs 9. Flickor är alltså en mycket utsatt grupp när det gäller rökning numera. Detta gäller också unga kvinnor. Det finns studier som visar att 60% av unga ensamstående mödrar röker dagligen. Snusningen har dock ökat bland pojkar och unga män.
Information och en aktiv prispolitik är bra metoder för att motverka tobaksbruk, som bör användas mer offensivt. Erfarenheten har dock visat att det räcker inte. Det krävs mer aktiva åtgärder för att begränsa bruket och i synnerhet för att hindra ungdomar från att börja röka.
Det finns många skäl för att försöka hindra en tidig tobaksdebut. I dagens samhälle etableras tobaksbruk vanligen i tonåren. De allra flesta börjar när de är 14--15 år. De flesta vuxna rökare har grundlagt vanan att röka före 18--20 års ålder. Vi skulle med all sannolikhet få mycket få rökare om vi kunde hindra så många som möjligt från att debutera före 20 års ålder.
Risken för ohälsa och för tidig död är kraftigt förhöjd om man börjat röka tidigt i livet jämfört med om rökdebuten sker senare. Att bryta beroendet senare i livet blir svårare ju tidigare man börjat röka.
600 ungdomar börjar röka varje vecka i Sverige. Det blir mer än 30 000 varje år. Med kännedom om detta och de fakta vi tidigare redogjort för är det häpnadsväckande att regeringen lagt ansvaret för vårt viktigaste folkhälsoproblem på tonåringarna. De förväntas vara mogna nog att motstå reklam och stå emot trycket från andra ungdomar. Reklamen är ofta strategiskt placerad på nöjesetablissemang, på inneställen, på tuffa kläder och klockor, i film- och musiktidningar. Det är åter på modet att använda bilder där folk röker.
För ungdomar är talet om sjukdom och för tidig död något som inte rör dem. Det är något akademiskt som kommer att inträffa långt senare när man ändå skall dö.
I propositionen föreslås varken ett reklamförbud eller en åldersgräns trots att Tobaksutredningen förordat båda dessa åtgärder. En lång rad tunga remissinstanser tillstyrker. Vissa avstyrker en åldersgräns med hänvisning till svårigheterna att kontrollera efterlevnaden, och protester kommer från tobaksbranschens och handelns sida.
När det gäller reklamförbud finns det ingen anledning att invänta EG. Flera EG-länder, Frankrike, Belgien, Italien och Portugal har redan förbud mot tobaksreklam, en del även mots.k. förtäckt reklam. Norge, Finland och Island har också förbud mot tobaksreklam. Detta gäller även Canada, Australien och Nya Zeeland. Vi skulle ha allt att vinna på att följa dessa länders exempel. Undersökningar i flera av länderna visar på en nedgång i konsumtionen på 4-- 9%.
Tobaksutredningen föreslog en åldersgräns på 18 år för inköp av tobaksvaror. Vi har samma åldersgräns för inköp av öl (klass II). Ingen har föreslagit att den skall avskaffas även om vi vet att den inte efterlevs till 100%.
En del har menat att en åldersgräns skulle verka lockande snarare än avskräckande. Undersökningar pekar i rakt motsatt riktning. När det gäller alkohol och åldersgränsers positiva inverkan på ett minskat drickande är detta mycket väl belagt. Den begränsade alkoholtillgången innan man uppnått åldersgränsen medför heller inte att man dricker mer när man väl uppnått åldersgränsen. Det minskade drickandet tycks i stället finnas kvar även när ungdomarna blir äldre. All internationell forskning visar också att åldersgräns när det gäller inköp av tobaksvaror leder till minskad rökning. Amerikanska studier visar att en fungerande åldersgräns för inköp av tobaksvaror leder till minskad konsumtion och minskat experimenterande med rökning bland minderåriga.
Åldersgräns för tobaksförsäljning finns i många länder, i Norge, Finland, Island, i flera EG-länder som Storbritannien, Irland och Spanien, dessutom Canada och de flesta delstaterna i USA. I Europa är gränsen ofta 16 år, i USA är den vanligaste gränsen 18 år och i Canada har man beslutat höja från 16 till 18 år. Vi skulle vilja förorda en gräns på 18 år. Ensådan gräns skulle göra det betydligt svårare för högstadieungdomar att köpa tobaksvaror.
Det finns ytterligare ett viktigt skäl att göra allt vi kan för att förhindra en rökdebut bland barn och ungdomar. Vi har tilltagande problem med narkotika, även tunga droger som LSD, exstacy och heroin. Heroin tas nu inte bara i sprutform utan man kan också röka heroin. Det är klart belagt att detfinns ett samband mellan rökning och narkotika. Praktiskt taget ingen börjar med narkotika utan att tidigare vara rökare. Benägenheten att pröva narkotika är betydligt större hos rökande ungdomar än hos icke rökande.
Ingen av de föreslagna åtgärderna kan ensam åstadkomma den förbättring vi alla borde vara överens om att vi vill uppnå. Det handlar om att förstärka hälsoupplysningen genom en konsekvent hållning från samhällets sida. Den bör gå ut på att visa att vi är beredda att skapa rökfrihet i arbetsmiljöer och offentliga miljöer. Vi bör också ge barn och ungdomar klara signaler om att vi inte vill fritt tillhandahålla gifter som medför så stora risker för deras hälsa och överlevnad.
Att föreslå så marginella åtgärder, som propositionen gör, är inte ansvarsfullt med tanke på att rökningen kan betecknas som ett av våra största hälso- och miljöproblem. Eftersom inte regeringen tagit konsekvenserna av den forskning som finns på området, bör riksdagen göra det.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tobaksvaror inte får säljas till den som är under 18 år,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reklamförbud för tobaksvaror,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rökfrihet i offentliga lokaler,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rökfrihet i arbetsmiljöer som används av mer än en person.
Stockholm den 13 april 1993 Ingrid Näslund (kds) Liisa Rulander (kds) Lars Svensk (kds)