Vid en konferens som Statens medicinsk-etiska råd anordnade om eutanasi framkom att med nuvarande metoder för smärtlindring är nästan alla fysiska smärtor behandlingsbara. Patienter kan ges, om inte smärtfrihet, så en betydande lindring.
Detta bekräftas också av såväl svensk som internationellt material. Socialstyrelsen gav t ex 1989 ut allmänna råd om smärtbehandling i livets slutskede med riktlinjer för den svenska sjukvården.
Kunskapen finns och tillämpas på många håll med goda resultat för patienterna. Men i en (ännu opublicerad) svensk studie som genomförts inom olika cancervårdande specialiteter uppskattas andelen patienter i livets slutskede som fått otillräcklig smärtlindring variera 15--40 % mellan olika kliniker.
Skälen kan man endast spekulera över. De orsaker som förts fram är bl a att kunskaperna om en effektiv smärtbehandling inte är tillräckligt spridda, att tillgången på medicinska specialister inom smärtbehandlingsområdet är otillräcklig och/eller att de som finns inte konsulteras i den omfattning som skulle behövas samt att undervisningen i smärtbehandling får ett otillräckligt utrymme i kursplanerna till alla vårdutbildningar.
Vidare finns en kvardröjande rädsla -- kalla det gärna ''myter'' -- hos både läkare och patienter för att skapa opiatberoende eller drogmissbruk. Till detta kommer en djupt rotad känsla hos många att när man har cancer skall man ha ont. På senare tid har tillkommit en risk för att dessa patienters behov av specialisthjälp kan komma att underskattas i konkurrensen om knappa resurser och att de på grund av detta kan komma att utestängas från högt kvalificerad vård.
Smärtlindring är en väsentlig del av den palliativa( lindrande) vården och ofta en förutsättning för möjligheten att bearbeta den andliga och existensiella smärtan. Detta har företrädare för hospicerörelsen både inom och utom Sverige kunnat konstatera.
Både för patienter som befinner sig i livets slutskede och för andra smärtlidande och deras anhöriga är det därför viktigt att vårdpersonal inom alla vårdformer och vårdnivåer får en grundläggande kännedom om smärtans uttrycksformer och möjligheterna att behandla den.
Först när vårdens personal har fått dessa kunskaper kan de våga sätta tilltro till patienternas egna signaler och först då kan alla patienter få en behandling på sina egna och inte på vårdens villkor.
Inom Socialstyrelsen arbetar för närvarande två expertgrupper med att utarbeta allmänna råd som skall förbättra kunskapsunderlaget för smärtbehandling av cancerpatienter, patienter med kroniska och andra smärttillstånd resp inom den palliativa vården. Detta kommer att bidra till förbättringar men Socialstyrelsens allmänna råd når endast en begränsad målgrupp och även andra åtgärder skulle behöva genomföras.
Kunskaperna om smärtlindring behöver spridas till allmänheten bl a för att förtroendet för sjukvårdens förmåga att medverka till ett värdigt döende skall upprätthållas. Många ser annars införandet att eutanasi som den enda ''behandlingen'' för att slippa vara rädda för ett döende i svåra plågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att Socialstyrelsen får i uppdrag att utarbeta en lättillgänglig information som belyser möjligheter och ''myter'' inom smärtbehandlingsområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppmärksamma huvudmännen för samtliga vårdutbildningar om behoven av ökade kunskaper om smärtbehandling.
Stockholm den 26 januari 1993 Margitta Edgren (fp)