Hiv/aids utgör ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan. Världshälsoorganisationen (WHO) har därför rekommenderat att sterila sprutor och spetsar skall göras tillgängliga för injektionsnarkomaner som av olika skäl inte kan avbryta sitt missbruk. Risken för spridning av hiv bland injektionsnarkomaner måste till varje pris förebyggas.
Sedan 1986 har ett spruttutbytesprogram pågått i Lund. Resulten för tiden 86 11 24--92 10 31 är i korthet följande: 9 140 besök har gjorts av 1327 injektionsmissbrukare drygt 300 reguljära (minst 6 besök) projektdeltagare har stått för mer än hälften av besöken de senaste åren har c:a 400 individer varit aktuella under en given 12- månadersperiod de flesta besökarna har varit i 30- årsåldern och missbrukat intravenöst i många år 2/3 av de reguljära deltagarna har varit amfetaminister medan övriga dessutom eller enbart missbrukat heroin mer än hälften av narkomanerna har förnekat narkomanvårdskontakt under senare årverbalt hot, enstaka stölder samt ökad arbetsbelastning för personalen på infektionskliniken har förekommit stölder och hotincidenter har till stor del kunnat förebyggas med hjälp av personalutbildning och förbättrade rutiner dessa nackdelar skulle ytterligare kunna minimeras om verksamheten bedrevs i separata lokaler med fasta öppettiderriskbeteende i form av sprututdelning har minskat i missbrukargruppen Skåne har fortfarande inte drabbats av någon HIV-epidemi bland narkomaner narkomanerna uppger själva att de lärt sig mer om smittskydd genom projektet narkomanvården har genom projektet kommit i kontakt med tidigare okända missbrukare antalet hiv-tester per år av narkomaner ligger nio gånger högre än under tiden före projektets införande ett hundratal narkomaner har blivit hepatit B- vaccinerade genom projektetprojektet kan vara orsak till både beteendeförändringarna och det gynnsamma epidemiläget men ett sådant samband går ej att visa med de vetenskapliga metoder som står till buds sambandet mellan projektet och ökad hiv-testning, hepatitvaccinering samt positiva effekter för narkomanen är betydligt klarare.
I Malmö bedrivs sprututbytesprogram med likartade erfarenheter.
I årets budgetproposition (Prop. 1992/93:100, bil 6) anges att det hiv-bidrag som utgår till storstadsområdena endast avses utgå under en övergångstid som stöd till smittskyddsarbetet. Vi anser det viktigt att sprututbytesprogrammet inte får äventyras och att garantier måste lämnas för dess fortsättning även vid en ändring av hiv-anslagen.
Vi anser vidare att erfarenheterna från de skånska sprututbytesprogrammen är sådana att hiv-prevention omfattande bl.a. sprututbyte, kondomutdelning och smittskyddsinformation enligt den skånska modellen snarast bör införas i hela landet. Verksamheten skulle kunna bedrivas på särskilda ''dispensärer'' centralt i stora/medelstora städer och bemannas med både sjukvårds- och narkomanvårdspersonal. På mindre orter skulle verksamheten kunna organiseras av primärvården och socialtjänsten i samarbete. På riksplanet bör det skapas en projektgrupp som fortlöpande samlar in och analyserar erfarenheterna från riket och som har möjlighet att vidta åtgärder om ev problem skulle uppkomma.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om garantier för sprututbytesprogrammens fortsättning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sprututbytesprogram i landets övriga delar.
Stockholm den 26 januari 1993 Margitta Edgren (fp) Olle Schmidt (fp)