Hjärtinfarkt är en folksjukdom, som varje år drabbar 25.000--30.000 svenskar, ungefär en tredjedel, 10.000, av infarkterna drabbar kvinnor.
En infarkt behandlas idag med ett antal läkemedel (propplösande medel, betablockerare, nitroglycerindropp, m fl) vilka kraftigt minskat risken att patienten dör under de första dagarna. I reella tal betyder det ca 3.000 räddade liv årligen. Behandlingen måste dock sättas in inom 6--8 timmar från symtomens början, sedan är skadan skedd.
I amerikanska rapporter har visats att kvinnor med hjärtsjukdom i mindre utsträckning än män blir föremål för intensiv behandling med röntgen och operation. Frågan är om det finns skillnader i behandling av manlig respektive kvinnlig hjärtinfarkt även i Sverige.
Resultat från Östra Sjukhuset, Göteborg
Vid Läkarstämman hösten 1992 presenterade avdelningsläkare Mikael Dellborg erfarenheter från en genomgång av alla patienter intagna på hjärtintensivvårdsavdelningen vid Östra Sjukhuset 1989-91. Man hade funnit stora skillnader mellan behandlingen av män respektive kvinnor.
Kvinnor hade fått mindre behandling med läkemedel som hejdar infarkt, kvinnor hade mera sällan genomgått röntgen av kranskärlen jämfört med männen. Dödligheten hos kvinnorna var nära 70 % högre, till dels beroende på högre ålder (dödligheten ökar med åldern) men i varje åldersgrupp var dödligheten klart högre hos kvinnorna. Skillnaderna i behandling mellan män och kvinnor kan inte förklaras av ålder. De största skillnaderna fanns bland patienter yngre än 65 år.
Faktorer som kan spela in 1. Fördomar. Mot detta talar att behandlingen av en annan stor patientgrupp, patienter med svår instabil kärlkramp, inte skilde sig mellan könen.
2. Skillnader i symtom. Lika stor andel män som kvinnor angav bröstsmärtor vid ankomsten till sjukhuset. Från tidigare undersökningar är det känt att kvinnor får mindre smärtstillande medel i samband med hjärtinfarkt. Kvinnor ger inte uttryck av att ha lika mycket smärta som männen.
3. EKG-förändringar. EKG styr mycket av behandlingen, ser man tydliga förändringar får patienten behandling, annars inte. Från en tidigare undersökning kan man visa att kvinnor får mindre uttalade EKG- förändringar, vilket kan invagga läkaren i en falsk säkerhet. ''Förändringarna av EKG är så små, bröstsmärtorna beror nog inte på någon infarkt'' blir resonemanget när en kvinna kommer in med infarkt.
4. ''Kokboksmedicin''. De flesta hjärtinfarktspatienter behandlas av jourläkare med ibland begränsad kunskap om och erfarenhet av hjärtsjukvård. Jourläkaren förlitar sig därför i stor utsträckning på färdiga vårdprogram, ''kokböcker''. Den typiske patienten låter sig väl beskrivas i dessa vårdprogram. Den typiske patienten får adekvat behandling även av icke-specialisten. Den typiske patienten är man. Den ovanliga patienten -- kvinnan med infarkt -- får på dagtid, när hjärtspecialister eller specialintresserade läkare står för vården, samma behandling som män med infarkt. Men nattetid blir skillnaden stor, kvinnans besvär tolkas inte som infarkt, man väntar och avstår från att behandla.
40 % av kvinnorna hade inte fått någon ''botande'', kausal behandling i samband med hjärtinfarkten. Möjligen som en effekt av detta och möjligen beroende på att kvinnor har fler bakväggsinfarkter, behövde kvinnorna mer inotropa läkemedel, alltså läkemedel som stimulerar hjärtarbetet. Dessa läkemedel är ibland nödvändiga när tillståndet är mycket kritiskt, men de kan även ha skadliga effekter -- öka hjärtinfarktens storlek -- och används därför så litet som det bara är möjligt. Av denna ''skadliga'' behandling fick alltså kvinnorna mer på grund av att fler hamnade i tillstånd med uttalad hjärtsvaghet.
Vad betyder detta?
Om svenska kvinnor skulle få samma behandling som svenska män borde ytterligare minst 700 kvinnor behandlas med läkemedel mot hjärtinfarkt. Detta skulle potentiellt rädda mellan 30 och 50 kvinnor till livet och dessutom förbättra livskvaliteten och minska sjukvårdsbehovet hos de övriga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en skyndsam utredning om bristerna i diagnos och behandling av hjärtsjukdom hos kvinnor.
Stockholm den 21 januari 1993 Märtha Gårdestig (kds)