Hur vården i livets slutskede utformas är ett uttryck för samhällets humanistiska värderingar, dess syn på människovärdet. Framför allt behövs palliativ vård, omsorg som bygger på ''lindrandets konst''. Grundstenarna i den palliativa vården är att behärska symtomkontroll, att utöva lagarbete och att kunna skapa en relation till patienten och familjen. I palliativ vård ingår även att kunna stötta familjen efter dödsfallet.
I Storbritannien är palliativ vård en egen specialitet sedan 1987. I Sverige är däremot okunskapen om palliativ vård stor, även bland sjukvårdens egna företrädare. Alltför ofta undviker man att se den döende människans behov. Detta har blivit särskilt tydligt i samband med Ädel- reformen. Kommunerna tar hem sina ''klinikfärdiga'' patienter från sjukhusen till kommunalt eller eget boende.
Detta innebär idag, på många ställen, att döende människor skrivs ut när klinikerna inte längre kan ge bot, men väl skulle kunna ge lindring.
Ädel-reformens ekonomiska styrinstrument har fått ett starkt genomslag. Den döende kommer vanligen inte hem till någon läkare som behärskar symptomkontrollen, än mindre föreligger en vårdkommunikation. Något vårdlag som kan teamarbete och kommunikation kan till och med ha saknats i samband med utskrivningen.
I flertalet kommuner saknas i dag kompetens och personalen är många gånger ovetande om hur dessa svårt sjuka människor med en förväntad överlevnadstid på veckor eller några månader ska vårdas. På sina ställen finns sjukhusbaserad hemsjukvård eller också har primärvården byggt upp någon form av stödfunktion. Inom kommunerna saknas dessvärre insikt i vad den palliativa vården står för.
Sverige har dock ett avtal med EG sedan 1989 med avseende på palliativ vård. En kommitté möttes i Stockholm i maj 1991. Då definierade man och lyfte fram den palliativa vården. Man framhöll också det viktiga i att palliativ vård inte bara behövs inom cancervården utan även vid andra svåra och obotliga sjukdomar.
Hälso- och sjukvården i Sverige måste göras medveten om behovet av att värna om även den döende patientens behov. Symtomkontrollen inom den palliativa vården kräver läkarmedverkan. Vård i livets slutskede innebär för en döende människa en problemintensiv period som svensk sjukvård i dag, på många ställen, blundar för och som kommunerna i dagsläget inte har resurser att tillgodose.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över konsekvenserna av Ädelreformen i syfte att förbättra vården för människor i livets slutskede.
Stockholm den 25 januari 1993 Fanny Rizell (kds) Pontus Wiklund (kds)