Behov av utbyggd kvalitetsgranskning och kvalitetssäkring i sjukvården blir alltmera uppenbar. Orsakerna är flera. Nämnas kan den medicinsk-tekniska vårdens tilltagande komplexitet och patienternas liksom anhörigas berättigade krav på perfektionism. Vidare vårdapparatens organisatoriska uppbyggnad, arbetsorganisationen och många anställdas fragmenterade tjänstgöring som ofta ger dålig patient-personal-läkar- kontinuitet. Slutligen skall nämnas de många olika administrativa och organisatoriska förändringarna, där ÄDEL-reformen är den största, som bland annat inneburit att patienter, sängar, personal och kompetens flyttats ut från sjukhusen till primärvårdens och kommunernas sjukvårdsansvar, samt införande av olika former av köp- sälj-system.
Gamla inbyggda kontrollsystem har därigenom brutits ner, och dessa måste ersättas med för de nya förhållandena anpassade moderna metoder för kvalitetskontroll och kvalitetssäkring för att minska risken att patienter kommer i kläm. Det bör nämnas att Sverige ligger efter flera andra länder i tillämpande av kvalitetssäkring.
Initiativ för att utveckla och pröva metoder för kvalitetskontroll har tagits på många håll i vårt land, vilket bland annat framgår av Socialutskottets betänkanden. I den till mängden helt dominerande ''vardagssjukvården'' har dock det som hittills gjorts sannolikt haft föga praktisk betydelse framför allt därför att kontinuerligt kvalitetskontrollarbete ännu inte fått allmänt genomslag.
Ett speciellt skäl till att stora insatser bör göras snarast är den snabba förändringen av sjukhusen med neddragning av vårdplatser. Därigenom vårdas allt fler framför allt äldre med även stora medicinska vårdbehov på lägre professionell vårdnivå. Vi vill peka på behovet av kvalitetssäkringssystem av befolkningsansvarsmodell, som innebär ansvar för hela befolkningen, således även för dem som hamnar mellan vårdens sängar eller inte når fram till acceptabel nivå inom vårdsystemet exempelvis på grund av resursbrist.
Tidigare motioner i samma och liknande ärenden har av socialutskottet och riksdagen avslagits vanligen med motivering att arbete är förestående eller pågår. Vi ser det som angeläget att riksdagen ger till känna att det är brådskande att kvalitetskontroll- och kvalitetssäkringssystem börjar tillämpas allmänt i vården. Särskilt bör pekas på behovet av tillgänglighetsanalyser och kvalitetsgranskning av befolkningsansvarsmodell. Socialstyrelsen bör ha det övergripande ansvaret för utfärdande av riktlinjer och för utvärdering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att kvalitetskontroll- och kvalitetssäkringssystem, omfattande även tillgänglighetsanalyser av befolkningsansvarsmodell, snarast införs allmänt i vården.
Stockholm den 25 januari 1993 Pontus Wiklund (kds) Dan Ericsson (kds) i Kolmården