Enligt 2 och 3 §§ socialtjänstlagen är det den kommun där en person vistas som har att svara för att han/hon erhåller den hjälp han/hon enligt 6 § samma lag kan vara berättigad till. Detta är en sund och riktig regel till stöd för den enskilde medborgaren. Men i en dom i Kammarrätten i Jönköping 246-1990 har en person som vistats under begränsad tid på ett privat vårdhem i en annan kommun än hemkommunen funnits berättigad till hemtjänst inne i det privata vårdhemmet. Konsekvenserna av denna dom är svåröverskådliga men det torde stå klart att kommuner med privata vårdhem och sjukvårdsinrättningar inom sina gränser riskerar hamna i en mycket egendomlig situation.
Det förefaller naturligt och rationellt att vårdhem och sjukvårdsinrättningar ger den omvårdnad som den enskilde patienten behöver, inte kommunen. I annat fall kan man befara att den kommunala skyldigheten utvecklas till en affärsidé i den här typen av företag.
För enligt ovanstående kammarrättsdom kan ett privat företag dimensionera sin personalstyrka på ett sådant sätt, att om det kan göras gällande att behovet av hjälp inte kan tillgodoses på annat sätt än genom bistånd, så återstår inget annat för kommunen än att gå in och bedriva hemhjälpsverksamhet i en institution med annan huvudman.
Det är vår uppfattning att denna situation genom precisering i lagstiftningen eller på annat lämpligt sätt elimineras. Vid vistelse på vårdhem eller sjukvårdsinrättning skall ägaren ansvara för hela omvårdnadsbehovet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommunerna inte skall vara skyldiga att utföra hemtjänst i institutioner med annan huvudman.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Leo Persson (s) Odd Engström (s)