Enligt svensk lag är alla typer av kvinnlig omskärelse förbjudna, från de mest omfattande, där stora delar av könsorganen skärs bort och slidöppningen sys ihop (infibulation), till prickning av klitoris med ett vasst eller spetsigt föremål. Även om flickan/kvinnan själv lämnar samtycke till omskärelsen är detta förbjudet.
I internationella sammanhang har man länge använt orden Female Genital Mutilation, FGM (på svenska Kvinnlig Könsstympning). Denna term bör användas även i Sverige.
Gemensamt för de flesta länder i Europa är att detta problem är ''nytt''. Det finns stor okunskap bland de professionella som möter kvinnlig könsstympning. Den svenska sjukvårdsutbildningen är svenskinriktad; vanor som kvinnlig könsstympning har aldrig varit något problem här och har inte behandlats. Sam Brodys standardbok ''Obstetrik -- Gynekologi'' 7:e upplagan 1987 har inte ens ordet infibulation eller omskärelse i index.
Svenska läkare har frågat afrikanska läkare: ''Varför har ni så många amputationer av kvinnliga genitalia? Vilken sorts cancer är det?''
Bruket av kvinnlig könsstympning strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, som Sverige skrivit under och som säger: ''Ingen må utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning''. Eftersom kvinnlig könsstympning utförs på unga flickor så strider utövandet även mot FN:s barnkonvention.
Många invandrargrupper i Sverige kommer från länder, där kvinnlig könsstympning praktiseras. För många invandrare är det viktigt att i asyl bevara sina kulturella traditioner för att upprätthålla sin känsla av identitet i det nya landet. Det finns alltså risk att denna vana slår rot här också och att två tusen barn och unga flickor kan utsättas för stympning enligt kutym från deras ursprungsländer. Kvinnlig könsstympning är redan ett problem i England, Frankrike, Nederländerna, Australien och USA. Det går alltså inte att avfärda problemet som någon slags barbarisk vana i Afrika. Undersökningar och erfarenheter visar att man fortsätter med denna tradition även i exil.
Frågor om kultur, rasism, etik och skuld väcks när denna fråga diskuteras och en stor tystnad är utbredd trots att 80-- 90 miljoner av världens kvinnor är stympade med oerhörda hälsoproblem som följd. Men det är viktigt att framhålla att det är själva handlingen könsstympning som man fördömer, inte ett folkslag, inte ett helt land eller en kultur.
Flera kvinnor har lämnat vittnesmål om sin egen könsstympning och många av dem arbetar aktivt för att stödja flickor som är stympade eller för att fånga upp flickor som skall åka hem på ''semester'' för att där stympas. En kvinna, uppvuxen i England, berättade på en internationell konferens i London om hur hon fördes till Somalia en sommar. En bindel sattes för hennes ögon och hon fördes bort till en avlägsen plats. Hennes armar och ben bands åt sidan. Kvinnor satte sig på henne för att hålla hennes kropp mot jorden. Trummor dunkade för att tysta hennes skrik. Hon kände hur rakbladet skar bort hennes kön. Efteråt bands hennes ben ihop och hon fick ligga stilla en månad. Ibland fick hon gå ned till floden för att tvätta sig. Hon har fött två barn under stor påfrestning. Hon har inga sexuella känslor.
Socialstyrelsen har tagit fram utbildnings- och informationsmaterial om könsstympningen och i samarbete med Invandrarverket genomfört utbildningsdagar i olika delar av landet.
Vi menar att det är viktigt att det skapas rutiner för att de asylsökande på förläggningarna skall få information om att svensk lagstiftning ser mycket allvarligt på sådana ingrepp och förbjuder alla typer av kvinnlig könsstympning.
Vi menar också att rutiner måste skapas på barna- och mödravårdscentraler, skolhälsovård, kvinnokliniker och förlossningsavdelningar så att man där blir vaksam och nogsamt informerar och kontrollerar så att inte könsstympning utförs i vårt land.
Vi menar också att det inte heller är acceptabelt att man i vårt land tillmötesgår krav på ihopsyning efter förlossningar. Istället skall man återställa så normalt som möjligt och ge kvinnan och mannen medicinsk och psykosexuell rådgivning.
Sverige måste med kraft internationellt verka för att bryta denna sedvänja som skördat och skördar många barns och kvinnors liv och förstör deras hälsa under resten av livet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av återkommande information och rutiner hos berörda institutioner om kvinnlig könsstympning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska internationella insatser mot kvinnlig könsstympning. 1
Stockholm den 25 januari 1993 Isa Halvarsson (fp) Gudrun Norberg (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till UU