I propositionen föreslås att en tobakslag införs. Lagen innehåller regler för vissa miljöer där rökning inte skall få äga rum eller där vissa utrymmen skall hållas fria från tobaksrök.
Enligt vår uppfattning är de åtgärder som föreslås för att minska tobaksbruket och för att garantera en rökfri miljö otillräckliga.
Tobaksbrukets samlade skadeverkningar är ett av nutidens största folkhälsoproblem. Världshälsoorganisationen (WHO) har uppskattat att minst tre miljoner människor i världen årligen dör i förtid till följd av tobaksbruk. Av dessa inträffar ungefär en halv miljon i Europa och 10 000 i Sverige.
Tobaksrökningens skadeverkningar är välkända. De omfattar lungcancer och en rad andra cancerformer, hjärt-- kärlsjukdom, kroniska lungsjukdomar, magsår, benskörhet, ryggbesvär, allergier och fosterpåverkan samt hudförändringar. Också smak, lukt och tänder påverkas. Kvinnors åldrande påskyndas.
På senare år har också skadeverkningar till följd av passiv rökning uppmärksammats alltmer. Utöver fosterskador skall läggas att barn till rökande föräldrar oftare insjuknar i sjukdomar i andningsorganen. Lungcancer till följd av passiv rökning är en annan risk. Allergier är ytterligare en komplikation.
Allt detta säger oss att tobaksbruket måste begränsas. Det räcker inte med rekommendationer. 1983 utfärdade Socialstyrelsen och Arbetarskyddsstyrelsen råd om begränsning av rökning i gemensamhetslokaler. Det har visat sig att dessa råd inte har givit de effekter man önskat. Det är fortfarande oacceptabla förhållanden på många arbetsplatser. En lag om rätt till rökfri miljö skulle ge grund för åtgärder på sådana arbetsplatser.
Finland och Norge har lagstiftning om rökfria miljöer i offentliga lokaler och/eller arbetsplatser. Nu har även Frankrike infört en lag om rökfria miljöer. Det gäller både offentliga lokaler och arbetsplatser. Preliminära rapporter säger att lagen redan lett till väsentliga förbättringar på arbetsplatser och i lokaler som teatrar, museer och liknande.
Den 7 januari i år offentliggjorde USA:s miljövårdsmyndighet, Environmental Protection Agency, en officiell rapport som klassificerar tobaksrök som ''cancerframkallande ämne, klass A'', dvs. i samma kategori som t.ex. asbest, radon och bensen. USA:s arbetsmarknadsminister har, som följd av detta beslut, uppdragit åt den amerikanska arbetarskyddsstyrelsen OSHA (U.S. Occupational Safety and Health Administration) att snarast utarbeta förslag till regleringar av rökningen på arbetsplatser.
I Kanada trädde en ny lag i kraft den 1 januari 1993. Lagen säger att 50 % av platserna på barer och restauranger måste vara reserverade för icke-rökare. Lagen säger också att teatrar, inomhuslokaler för idrott, alla sjukhus, sjukhusmottagningar och övriga lokaler för hälso- och sjukvård skall vara rökfria.
Vi anser att det nu är hög tid att även Sverige lagstiftar om rätt till rökfri miljö.
Vi begär därför att regeringen snarast återkommer till riksdagen med lagförslag om rätt till en rökfri miljö.
Reklamförbud för tobaksvaror anser vi vara en annan nödvändig åtgärd för att minska tobaksbruket. En central fråga, när man skall ta ställning till om tobaksreklam skall förbjudas eller inte, är vilken inverkan reklamen kan antas ha på den totala konsumtionen. Av särskild betydelse är i vad mån ungdomar påverkas.
Nyligen framlagda vetenskapliga rapporter från England visar att tobaksreklam leder till ökad konsumtion. När det gäller ungdomars tobakskonsumtion spelar reklamen en tydlig roll. Reklamen presenterar ofta tobaksvarorna som lyxbetonade konsumtionsvaror och antyder att bruket av dessa är statusfyllt, vuxet och allmänt accepterat. På så sätt bidrar reklamen till att försvaga medvetandet om tobakens skadlighet. Ett reklamförbud skulle ge rätt signal. Tobaksbruk är farligt.
Ett argument som använts mot reklamförbud för tobak är att det skulle strida mot yttrande- och tryckfriheten. En utredning som gjordes på 1970-talet ledde dock till att en särskild klausul infördes i tryckfrihetsförordningen som fastslår att reklamförbud för tobak och alkohol kan lagfästas utan hinder av grundlagen.
Ett annat argument som anförs mot reklamförbud i Sverige är att utländska tobaksmärken skulle gynnas på bekostnad av svenska.
Tobaksprodukter är farliga oavsett om de är svenska eller utländska. Det finns heller inget som säger att den minskning av tobaksbruket som eftersträvas ensidigt skulle gå ut över svenska tobaksprodukter. Tobaksutredningen har i en analys av erfarenheter från Norge funnit att internationella cigarettmärken (dvs. sådana för vilka det ännu finns gränsöverskridande reklam i satellitsändningar av tobakssponsrade sportarrangemang o.d.) inte ökat i Norge efter att de infört reklamförbud.
Det är inte tillåtet att göra reklam för alkohol i Sverige. Tobaksbruk leder till fler dödsfall än alkohol och det är därför rimligt att även förbjuda tobaksreklam.
Tobaksreklam är förbjuden i en rad länder. I Norden har Island, Finland och Norge stiftat lagar som förbjuder tobaksreklam.
Reklamförbud gäller också i Frankrike, Italien, Portugal och Belgien.
Vi kan inte se att ett reklamförbud för tobak i Sverige skulle strida mot strävandena i övriga Europa. Vi föreslår därför att reklamförbud för tobak införs.
Vi hemställer därför att regeringen snarast återkommer till riksdagen med lagförslag om reklamförbud för tobaksvaror.
Antalet rökare i Sverige har minskat under senare år. Det är positivt. Oroande är dock att allt fler unga människor röker. I åldersgruppen 16-24 år röker 16 % av männen och 22 % av kvinnorna.
Insatser för att förhindra att barn och ungdomar börjar använda tobak måste ges högsta prioritet. Majoriteten rökare börjar röka före 20 års ålder. Vi vet också från många studier att tobaksrökning medför större risker ju tidigare rökdebuten sker.
Det är med andra ord ytterst angeläget att hindra barn och ungdomar från att börja röka. Information och utbildning om tobakens skadeverkningar är viktig. Skolans förebyggande insatser måste prioriteras. Särskild vikt måste läggas vid att nå de ungdomsgrupper som vi i dagsläget vet röker mycket.
Förbud mot tobaksreklam är ett sätt att visa ungdomarna samhällets syn på tobaksbruk.
Tobaksutredningen föreslog en åldersgräns på 18 år för inköp av tobaksvaror. En sådan åldergräns finns i en rad länder. Åldersgränsen varierar mellan 16 år och 19 år.
En åldersgräns för inköp av tobaksvaror kan innebära ett stöd för osäkra ungdomar. Det kan också i sämsta fall göra röknigen mer spännande. Vi ser med stor oro på att allt fler ungdomar börjar röka. Den utvecklingen måste brytas. Lyckas inte detta anser vi att införande av en åldersgräns för tobaksinköp bör övervägas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till en rökfri miljö,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reklamförbud för tobaksvaror,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åldersgräns för inköp av tobaksvaror.
Stockholm den 13 april 1993 Bo Holmberg (s) Anita Persson (s) Ingrid Andersson (s) Rinaldo Karlsson (s) Jan Andersson (s) Maj-Inger Klingvall (s) Hans Karlsson (s) Martin Nilsson (s)