Idag dör allt fler människor på institution. Förr i tiden dog man hemma med nära och kära omkring sig. Döden var en del i en naturlig gemenskap över generationsgränser på ett helt annat sätt än i dagens Sverige.
Många dör dessutom i ensamhet på institutioner. Det kanske inte finns några anhöriga i livet, och ibland orkar de anhöriga inte med att sitta vid en döende och hela tiden vara den stödjande medmänniska som behövs i livets slutskede. Det är min uppfattning att sjukvården -- ansvarig personal och politiker -- har ett ansvar att planera vården och personalbemanningen på ett sådant sätt att ingen i vårt land som är inlagd på någon vårdinrättning skall behöva dö eller lida i ensamhet. Det finns skäl för riksdagen att uppmärksamma dessa förhållanden.
Vittnesmål från personer verksamma inom vården och egna upplevelser gör att jag anser att alla människor har rätt att få ''hålla någons hand'' den sista stunden i livet. Ensamhet i dödsögonblicket rör det djupaste mänskliga, skapar oro och ångest. Här tangeras förvisso det filosofiska och religiösa.
Men det är också något påtagligt konkret och materiellt, som handlar om resurser och pengar. Jag är väl medveten om de ekonomiska problem som också sjukvården brottas med, vilket bl.a. medfört att sjukvårdshuvudmännen minskat på den personal som sitter och övervakar dessa patienter. Men brist på pengar är inte svar nog!
Vi vet att frivilliga insatser från bl.a. Röda Korset betytt mycket för många svårt sjuka genom åren. Och samarbetet med frivilliga organisationer kan säkert utökas på våra sjukhem och lasarett. Men huvudansvaret för att inte någon skall lämnas ensam i döden vilar på landsting, kommuner och andra vårdgivare som vårdar döende.
Att få sluta sina dagar mänskligt och värdigt måste anses tillhöra våra viktigaste rättigheter. Likaså måste det anses som en ytterst viktig skyldighet för samhället att svårt sjuka och döende människor inte skall lämnas ensamma. Frågan har den digniteten att riksdagen har anledning att uttala sig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att svårt sjuka eller döende patienter inte skall lämnas ensamma.
Stockholm den 25 januari 1993 Olle Schmidt (fp)