Sammanfattning
I motionen föreslås att sjukhusens resurser vad gäller operationssalar, mottagningslokaler för patientbesök, behandlingslokaler och stängda vårdavdelningar utnyttjas mycket mer än vad som idag är fallet. Detta förutsätter att Dagmarreformen avskaffas och att fri etablering för läkare tillåtes. En annan förutsättning är att Landstingens monopol då det gäller sjukhusvård avskaffas och att det blir tillåtet för privata företag att mot betalning till sjukhusen få använda sjukhusens resurser. De stängda och ur sjukvårdssynpunkt sett nerlagda vårdavdelningarna skall kunna få användas för andra ändamål, t ex som flyktingförläggningar.
Bakgrund
Då det gäller sjukvården i Sverige så ligger problemen på produktionssidan, den offentliga sektorn kan inte sköta detta, det visar all erfarenhet från samhällsplanerade system. De flesta andra länder i väst har förstått detta. Där finns en rad olika sjukvårdsformer, som i konkurrens med varandra tar hand om sjukvårdsproduktionen på sjukhusen. På detta sätt blir sjukhusens resurser effektivt utnyttjade.
Det är en myt att marknadshushållning betyder att det inte finns några lagar och förordningar som reglerar de olika intressenternas möjligheter att agera. Väl fungerande marknader som stöder konsumentens inflytande över produktionen och skapar förutsättningar för en effektiv hushållning kan inte existera utan en för ändamålet avpassad lagstiftning. Marknadsekonomin fungerar inte i ett vakuum utan bygger på en rad institutionella faktorer som regleras i lag eller annan ordning. Det gäller att ersätta ett regelverk som gynnat monopol, uppmuntrat slöseri med resurserna och givit konsumenten en svag förhandlingsposition med ett system av lagar och förordningar som stärker konsumentinflytandet, stöder konkurrensen och gör strävan efter effektivitet till ett självklart inslag. Med ökad valfrihet följer ökad kvalitet. I ett system där vårdgivare fritt konkurrerar om patienterna tvingas man till att hålla en hög kvalitet.
På de flesta sjukhus i Sverige utnyttjas operationssalar, läkarmottagningslokaler och behandlingslokaler mindre än hälften av den tid som skulle vara möjlig. På sjukhusen finns många läkare, sköterskor och sjukvårdsbiträden som gärna skulle ställa upp på fritid men detta förhindras av Dagmarreformen och av att Landstingen har monopol på sjukhusens vårdproduktion. Privata bolag får inte hyra sjukhuslokaler för att producera sjukvård. Här har alltså planhushållningen med alla regleringar resulterat i att en brist uppkommit trots att det finns gott om resurser. I stället för att utnyttja dessa resurser pressar landstingen sina anställda att arbeta på övertid och på otidsenligt obekväma arbetsscheman för att få verksamheten att fungera.
Många sjukhus och sjukhusavdelningar har lagts ned under de senaste åren. I Stockholm står Långbro sjukhus i stora delar tomt. Långvårdsavdelningar, sjukhem och ålderdomshem har också avvecklats under de senaste åren. De sålunda tomma och outnyttjade lokalerna borde kunna utnyttjas för annat ändamål, till exempel som flyktingförläggningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa Dagmarreformen,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fri etableringsrätt för läkare,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att landstingens monopol inom sjukvården bör upphävas,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att privata bolag eller enskilda mot betalning till sjukhusen bör tillåtas använda sjukhusens resurser för produktion av sjukvård,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att man med en utredning bör undersöka hur många outnyttjade lokaler det finns inom sjukvårdens organisation,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att dessa outnyttjade lokaler bör tillåtas få användas för annan samhällsnyttig verksamhet t.ex. som flyktingförläggning.
Stockholm den 18 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Johan Brohult (nyd)
1 Yrkandena 1 och 3 hänvisade till SfU.