Undertecknad har flera år i rad motionerat om legitimation av högskoleutbildade dietister. Andra ledamöter har fört fram legitimationsfrågor för en rad andra yrkesgrupper inom eller med anknytning till hälso- och sjukvård.
Enligt socialutskottets betänkande 1992/93:SoU1 ansåg utskottet i ett tillkännagivande till regeringen att en samlad översyn borde göras i en rad ärenden rörande legitimation eller andra behörighetsföreskrifter för nya yrkesgrupper inom vårdområdet.
En utredning i dessa frågor torde därför vara att vänta inom en inte alltför avlägsen tid.
När riksdagen behandlade förslaget om ny högskolelag (1992/93:UbU3) i december 1992 förelåg motioner om yrkesexamina för de medellånga vårdutbildningarna. Bl.a. föreslogs yrkesexamen för laboratorieassistenter och dietister.
Riksdagen avslog dessa motioner med hänvisning till den översyn av samtliga medellånga vårdutbildningar som riksdagen begärde våren 1990. Utskottet ansåg bl.a. att det är väsentligt att beakta de anpassningar till de internationella förhållanden som blir alltmer nödvändiga.
Saknar yrkesexamen -- och legitimation
En rad yrken inom eller med anknytning till hälso- och sjukvården kommer således att sakna yrkesexamen. Samtidigt har riksdagen lagt frågan om legitimation för vissa av dessa yrkesgrupper på is genom att hänskjuta frågan till en legitimations- och behörighetsutredning.
En yrkesexamen med det mått av kunnande som en sådan bör innefatta uppfattas av många människor som en trygghet, en auktorisation. Det samma gäller legitimations- och behörighetsfrågorna.
Det är angeläget att riksdagen och berörda myndigheter nu bestämmer sig för vilka ''trygghetskriterier'' som skall gälla för yrkesgrupper inom eller med nära anknytning till vårdområdet. Den utredning som skall utreda frågor om legitimations- och behörighetsbestämmelser bör ha nära kontakt med översynsutredningen för de medellånga vårdutbildningarna och vice versa.
Sjuksköterskan -- en nyckelperson i vården
En nyckelgrupp inom vården är de legitimerade sjuksköterskorna. Legitimationen är ett viktigt begrepp för denna yrkesgrupp som utför alltmer kvalificerade uppgifter inom vården. Legitimationen är en trygghet för den vårdbehövande.
När riksdagen i juni 1984 antog vissa bestämmelser om behörighet att utöva yrke inom hälso- och sjukvården m.m. ansåg Moderata samlingspartiet att sjuksköterskan också borde ha behörighet -- ensamrätt -- i sitt yrke, d.v.s. hon borde omfattas av samma bestämmelse som läkare, tandläkare och barnmorskor m.fl. yrken. ''Någon inskränkning i lekmäns rätt att utöva yrke som sjuksköterska föreligger inte'' ansåg utskottet, vilket vi moderater ansåg oroande. Det har också visat sig att landstingen i inte ringa utsträckning anställt icke legitimerade sjuksköterskor på sjukskötersketjänster.
Det är viktigt att den legitimerade sjuksköterskans speciella ställning i vården uppmärksammas särskilt i den kommande utredningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den kommande utredningen om legitimations- och behörighetsfrågor bör ha nära samstämmighet med Översynsutredningen för de medellånga vårdutbildningarna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den legitimerade sjuksköterskans ställning i vården särskilt bör uppmärksammas i den kommande utredningen.
Stockholm den 22 januari 1993 Gullan Lindblad (m)