Under senare år har svensk idrott skakats av tragiska dödsfall, elitorienterare har plötsligt dött. Det har i de allra flesta fall inträffat i samband med träning eller tävling, när vederbörande har utsatt sig för en maximal ansträngning. Bland orienterare i Sverige känner vi till 15 fall av plötslig oväntad hjärtdöd. Detta har skett sedan 1979, men det är först under de senaste åren som man har sett ett samband mellan de olika dödsfallen. Reaktionen har varit mycket stark både bland allmänhet och framförallt bland de aktiva. Orienteringsförbundet har rekommenderat tränings- och tävlingsstopp för alla orienterare. Det är endast hårt tränade idrottsutövare som drabbats. Hittills har det inte kunnat konstateras att några motionärer drabbats.
TWAR en infektionssjukdom
TWAR har kommit att bli ''öknamnet'' på en helt nyligen upptäckt mikroorganism och är en form av klamydia. Förkortningen står för Taiwan Acute Respiratory Infection. Det kommer från att TWAR först konstaterades i Taiwan och därefter i USA. Det var 1989 som man första gången identifierade TWAR, som en tredje känd typ av klamydia. I regel ger TWAR upphov till luftvägsinfektioner med halsont, heshet, luftrörskatarr och även lunginflammation. Först på senare tid har det visat sig att den också angriper hjärtmuskeln med hjärtmuskelinflammation som följd. Detta är inte vanligt men får tragiska följder när det inträffar.
Ovisshet om orsak och möjlighet att förebygga
Orienteringsförbundet har tävlings- och träningsförbud för elitorienterare och det berör helt naturligt även övriga som är aktiva orienterare och säkert även andra idrottsutövare. En osäkerhetskänsla som är otäck att ha både för den aktive idrottaren, anhöriga och för alla oss andra också.
Hittills har man inte fått fram de svar som man söker så intensivt. Stora ansträngningar görs men tillgängliga medel är allt för knappa. Det har skickats ut en enkätundersökning till 2500 aktiva med uppmaning att uppsöka läkare för en enkel hälsoundersökning och ett TWAR-test. Därutöver har Akademiska sjukhuset startat en infektions- och hjärtutredning bland över 200 orienterare. På det här sättet försöker man att med de begränsade resurser man har, finna sätt att förebygga och kunna identifiera personer som löper risk att drabbas.
Samhällets ansvar
''TWAR-epidemin'' har drabbat enskilda människor mycket grymt, en hel idrottsgren har drabbats hårt. Enskilda idrottsutövare vet inte hur man skall göra, man har tävlingsstopp och träningsförbud från sitt förbund. Men för ambitiösa idrottsutövare är det påfrestande att gå och vänta. Frestelsen kan bli för stor att träna i alla fall, med resonemanget att det drabbar inte mig.
De insatser som gjorts är bra men inte tillräckliga. Nu krävs att samhället tar sitt ansvar för människors hälsa och gör de undersökningar som behövs för att hitta lösningen och svaren på alla frågor. Vi anser att de medel som krävs för undersökningar, forskning och uppföljning måste ställas till idrottens och sjukvårdens förfogande för att lösa TWAR-mysteriet. Enligt vår mening är det bråttom, riksdagen bör omgående besluta att erforderliga medel ställs till förfogande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen omgående vidtar åtgärder och tillskjuter medel för att lösa frågetecknen kring TWAR.
Stockholm den 21 januari 1993 Lennart Brunander (c) Karin Starrin (c)