I betänkandet 1991/92:SoU15 behandlades motion So445 där undertecknad hemställde att riksdagen skulle göra ett tillkännagivande till regeringen om att nuvarande hinder för tandhygienisters etablering som fria företagare skall tas bort.
Motionen avslogs med hänvisning till att mer erfarenhet av de nya bestämmelserna behövs innan riksdagen överväger någon ändring.
Det har nu gått ytterligare ett år och argumentet att mer erfarenhet behövs är inte längre hållbart. Det är inte rimligt att fortsätta att ställa upp hinder för den stora grupp tandhygienister som vill arbeta som fria företagare. Tandhygienister bör precis som andra kunna välja mellan att vara anställda eller att vara egna företagare.
Den 1 juli 1991 fick tandhygienisterna legitimation. I Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 1991:11 anges under Tandhygienister:
Formell kompetens har den som 1) innehar legitimation som tandhygienist.
Tandhygienist med kompetens enligt punkt 1 ovan är behörig att självständigt arbeta som tandhygienist.
Med ovanstående skrivning har självfallet många uppfattat att tandhygienisternas möjligheter att ansvara för behandling inom sitt verksamhetsområde och i egna lokaler skulle öka.
Så är dock inte fallet. Tandhygienisterna får inte ett eget kostnadsställe hos Försäkringskassan då de anses underställda tandläkaren. Därmed kan de inte skriva sina egna samlingsräkningar utan måste gå igenom en tandläkare.
I de flesta fall fungerar samarbetet med tandläkaren bra men inte alltid. Att en tandhygienist inte själv kan få sända in sina räkningar och stå för dem upplevs som ett onödigt förmynderi.
Dessutom får tandhygienister inte inneha röntgenutrustning -- ett självklart hjälpmedel vid behandlingen -- och inte heller inköpa de receptbelagda varor som de också behöver vid sin behandling av patienter.
Det borde vara självklart att en yrkesgrupp som tandhygienisterna skall ha möjlighet att arbeta som fria företagare inom sitt område och efter sin utbildning och kompetens. De har legitimation och är behöriga att arbeta självständigt.
Tandhygienisterna får dock självfallet inte -- i likhet med andra yrkesutövare i vården -- göra undersökningar och behandlingar som de ej har utbildning och kompetens för. De står under samma tillsyn.
Tandhygienister måste dock kunna ''öppna eget'' och bedriva verksamheten i egen regi och/eller i samverkan med andra tandhygienister och med tandläkare om de så önskar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om borttagande av hinder för tandhygienisters etablering som fria företagare.
Stockholm den 21 januari 1993 Ann-Cathrine Haglund (m)