Motionen delad mellan flera utskott
Den 8:e världskonferensen om tobak och hälsa gick av stapeln i Buenos Aires i april 1992. I konferensens inledning uttalade USA:s högsta hälso- och sjukvårdschef följande:
I i-länderna orsakas fler dödsfall varje år av rökning än av sammanlagda dödsfall av heroin, kokain, trafikolyckor, dödsfall i bränder, självmord och AIDS.
WHO:s högsta medicinska ledning gav samma besked och man arbetar för en tobakspolitik med långsiktigt handlingsprogram.
Även i EG-kommissionens arbete mot cancer läggs stor vikt vid tobaksfrågan och flera EG-länder har förbjudit tobaksrökning och inskränkt eller förbjudit tobaksreklam.
Konferensen kunde rapportera om tre mycket positiva trendbrott. 1. FN:s barnfond, UNICEF, har nu lagt in tobaksbekämpning i sitt arbete för barnens hälsa. 2. Världsbanken stödjer inte längre tobaksodling. 3. Australien finansierar nu sitt arbete mot tobak med tobaksskattemedel. Principen på miljöområdet är att förorenandet ska betala för rening och förebyggande åtgärder.
I Sverige tror många att tobaksbruket har blivit ett mindre problem än tidigare. Det är rätt att rökning var betydligt vanligare i början på 70-talet än under 80-talet, men statistiken har visat att en ökning inträffade under senare delen av 80-talet. Andelen rökare 1992 var 22 % av pojkarna och 27 % av flickorna. Den totala tobakskonsumtionen (snusning och rökning) var hos pojkarna högre än hos flickorna. Varje år börjar en fjärdedel av ungdomar i åldrarna 13--16 år att använda tobak och bli beroende. Det är cirka 600 ungdomar i veckan.
Det är viktigt med rökfria skolor och andra offentliga miljöer. Detta måste ingå i ett långsiktigt program som gör att unga människor inte börjar röka eller snusa. Det hjälper inte med ett par kampanjer då och då. Vad som krävs är en uthållig tobakspolitik.
Vi måste värna om våra ungdomar och deras hälsa. Vi vuxna har ett ansvar för det uppväxande släktet och vi måste verka för att barn och ungdomar inte börjar röka och snusa.
Vi vet ju att påverkan av reklam är stor. Vi vet att priset på tobak har en direkt effekt på inköpen. Vi vet att restriktioner av försäljning försvårar och förlänger debuten av tobak. Därför är det viktigt att total reklam- och marknadsföring av tobaksvaror på andra ställen än i tobaksaffären förbjuds. Viktigt är också att prispolitiken används som ett instrument mot tobakskonsumtion. Åldersgränsen för försäljning av tobaksvaror bör inte understiga 18 år.
Ett stort problem är också att var fjärde gravid kvinna är rökare. I åldern gravida 19-åringar röker 42 %. Andelen rökare bland gravida kvinnor och småbarnsmammor är större än tidigare och aldrig förr har så många barn utsatts för tobakens skadeverkningar redan som foster eller genom amning och passiv rökning. De tobaksexponerade barnen får sämre hälsa, sämre studieresultat och i förlängningen som vuxna lägre inkomster på grund av större sjukfrånvaro. Att hjälpa gravida kvinnor att sluta röka är att hjälpa barn till ett bättre liv.
Det är viktigt att insatser görs så att kontinuerlig information kan ges till gravida kvinnor som röker om tobakens skadeverkningar samt att effektivt stöd kan ges till dessa rökare som vill sluta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rökfria skolor och andra offentliga miljöer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot reklam och marknadsföring av tobaksvaror,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att prispolitiken används som ett instrument mot tobakskonsumtionen,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åldersgränsen för försäljning av tobaksvaror ej understiger 18 år,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att gravida kvinnor och småbarnsföräldrar kontinuerligt informeras om tobakens skadeverkningar på deras barns hälsa och att effektivt stöd ges till dessa kvinnor som vill sluta röka.
Stockholm den 20 januari 1993 Alwa Wennerlund (kds)
1 Yrkande 3 hänvisat till SkU