Frågan om äggdonation togs upp i utredningen ''Barn genom befruktning utanför kroppen'' (SOU 1985:5). Flera tunga remissinstanser var positiva till äggdonation men det fanns även remissinstanser som hade en avvikande mening.
För åtta år sedan kände få människor till Turners syndrom. I dag beräknas det finnas ca 1 600 ''Turnerflickor'' i Sverige. Turners syndrom beror på en kromosomavvikelse som leder till att kvinnan inte kan producera tillväxthormon. Utan tillskott av tillväxthormon skulle dessa kvinnor bli kortväxta. De föds utan eller med outvecklade äggstockar och kan därför inte producera egna ägg. Livmodern och äggledarna är normala.
Det är inte endast kvinnor med Turners syndrom som skulle ha glädje av att äggdonation tillåts i Sverige. Det finns t.ex. kvinnor som opererat bort äggstockarna, har fel på äggen eller kommit i tidig övergångsålder. Rädslan att sprida ärftliga sjukdomar t.ex. blödarsjuka kan också leda till ofrivillig barnlöshet.
Eftersom äggdonation är förbjuden i Sverige åker kvinnorna t.ex. till Danmark, Finland, England, Belgien och Schweiz för att få hjälp. Vi exporterar ett etiskt problem liksom vi tidigare gjort med hjärttransplantationer.
Det är dags att ompröva beslutet och tillsätta en utredning om äggdonation. Syftet skall vara att jämställa äggdonation med spermiedonation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av äggdonationer.
Stockholm den 18 januari 1993 Sigrid Bolkéus (s) Sinikka Bohlin (s)