Socialstyrelsen har idag tillsyn över behandling som utförs av legitimerade yrkesgrupper. Tillsyn utövas också över icke legitimerade yrkesgruppers terapier i den mån de sker inom ramen för hälso- och sjukvård.
Icke legitimerade yrkeskategorier kan idag -- om det sker utanför hälso- och sjukvårdens ram -- fritt bedriva olika former av psykoterapier och andra typer av terapier (kroppsterapi, ljusterapi, färgterapi etc) utan någon som helst kvalitetskontroll från det allmännas sida. Som framgår av annonser i dagspress, telefonkatalogernas gula sidor etc. finns idag en stor och omfattande flora av mer eller mindre seriösa terapeuter.
De klienter/kunder som söker olika typer av terapier har ofta psykiska problem av lättare eller svårare slag. Det kan handla om ångest och oro, om fobier och rädslor, otillfredsställelse med livet, dåligt självförtroende, försämrad verklighetsuppfattning etc. Många går på ''psykisk sparlåga''.
Det kan för den enskilde hjälpsökaren vara svårt att granska kvaliteten i de olika terapier som utlovas. Risken för charlataneri med risk för psykisk skada hos klienten/kunden är uppenbar.
Alternativmedicinkommittén föreslog 1989 att granskningen av denna typ av terapier skall ske genom Konsumentverkets försorg. På Konsumentverket finns idag emellertid ingen kompetens att bedöma terapier som syftar till en mer eller mindre långtgående personlighetsförändring. Kompetensen att göra sådana bedömningar ligger hos Socialstyrelsen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsynsansvaret för psykoterapier.
Stockholm den 18 januari 1993 Gullan Lindblad (m)