Punktskriften är de synskadades enda skriftspråk och har kommit att bli deras skriftspråk över hela världen. För den synskadade betyder förmågan att kunna läsa och skriva punktskrift oerhört mycket. Ofta är det en förutsättning för att kunna genomgå en utbildning eller klara ett jobb.
Arbetsmarknadsstyrelsen och Skolöverstyrelsen hade tidigare ett gemensamt ansvar för omställnings- och träningskurser på 40 veckor för vuxna nyblivna synskadade eller blinda. I dessa ingick en gedigen utbildning i punktskrift. Dessa kurser har numera upphört. Resurserna är idag splittrade och otillräckliga.
Möjligheterna för synskadade att lära sig punktskrift måste förbättras. Det är en stor skillnad i punktskriftskunskapen mellan dem som utbildades på 1960- och 70-talet, när det fanns omfattande rehabilitering av vuxenblinda, och dem som undervisats under senare år. De förra, som gick en 40-veckors rehabiliteringskurs med punktskriftsundervisning i stort sett dagligen, har en god grundkunskap. De senares kunskaper är däremot oftast mycket ytliga och saknar bredd. Det är således en stor skillnad mellan att kunna punktskriftsalfabetet och att verkligen kunna använda sig av punktskriften.
De möjligheter som i dag står till buds för vuxensynskadade som vill lära sig punktskrift är studiecirkeln, SRF Rehab, AMI-S/syn, folkhögskolekurs och syncentralen. Det kan förefalla som om utbudet är stort och möjligheterna många, men så är definitivt inte fallet.
Studiecirklar finns långt ifrån överallt. Studietakten är dessutom för långsam eftersom de har för få undervisningstimmar i veckan och inte ställer ordentliga krav på deltagarna. Dessa tappar därför ofta motivationen.
SRF Rehab arrangerar rehabilitering för nysynskadade i arbetsför ålder. Kurserna är upp till tio veckor. Den tiden är för kort för att en person verkligen ska lära sig använda punktskrift som ett riktigt läs- och skrivspråk.
AMI-S/syns nya inriktning innebär en ambition att snarast få ut de inskrivna i arbete. Därför ger man sig inte tid att lära ut punktskrift utan nöjer sig oftast med tal, inläst eller syntetiskt.
Folkhögskolekurserna vänder sig till äldre synskadade. Ambitionen är inte att lära ut punktskrift utan att väcka intresse för den. Studiecirkeln är sedan den möjlighet som erbjuds.
Syncentralerna har mycket varierande förutsättningar för undervisning i punktskrift. Även där blir undervisningen utdragen över tiden och därmed långsam. En till två timmar i veckan är ofta den omfattning som erbjuds.
Tidigare hade AMI-S/syn ansvaret för grundrehabilitering av vuxna synskadade. De har dock frånsagt sig ansvaret och hänvisar till syncentralerna. De flesta syncentraler har dock inga resurser att verkligen lära ut punktskrift. Resultatet har blivit att vuxna synskadade inte längre får möjlighet att lära sig punktskrift.
Av denna beskrivning framgår det tydligt att resurserna är för små och splittrade. Undervisningen måste koncentreras och någon instans måste ha ett samlande ansvar för att en effektiv undervisning i punktskrift tillhandahålls.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad undervisning i punktskrift.
Stockholm den 12 januari 1993 Kjell Johansson (fp)