Allergiutredningen (SOU 1989:76) visade att allergi och andra överkänslighetsbesvär och sjukdomar ökar i vårt land och är i dag en av våra omfattande folksjukdomar. Var tredje svensk är drabbad. Liknande trender rapporteras från urbaniserade samhällen i hela världen.
Den ökning av allergier och andra överkänslighetsbesvär som allergiutredningen påvisade har fortsatt. Nya mätningar av allergifrekvens 1991 visar att av 7-åriga barn har 4,6 % astma i Göteborg och 5,4 % i Kiruna. 33 % av barnen i Kiruna har någon form av medicinskt verifierad allergi. Motsvarande siffror för Göteborg är 28,7 %, vilket är en fördubbling sedan 1979. För både Kiruna och Göteborg har dessa värden i stort sett fördubblats sedan 1979.
Studierna -79 och -91 är gjorda på motsvarande sätt av samma forskare (Åberg). Ökningen kan inte tillskrivas förändrad diagnostik. Ökningen av allergier är reell.
Folkhälsoinstitutets organisationskommitté uppdrog åt Institutet för Hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund (IHE) att göra en uppdatering av de beräkningar som Allergiutredningen gjorde av direkta och indirekta sjukvårdskostnader. Sammanfattningsvis betingar allergi- och överkänslighetssjukdomar 3 778,4 mkr (-89). Föräldrars ledighet vid vård av sjukt barn har här inte beräknats. Inte heller är kostnader medräknade för livslånga lidanden, försämrade studieresultat, arbetsinsatser m m på grund av allergiska sjukdomar.
Samhällets kostnader för ombyggnad av hus på grund av att människor som vistas där fått allergi och överkänslighetsbesvär är mycket omfattande. Någon totalsumma är inte beräknad men i enskilda ombyggnadsprojekt är kostnaden 100 000--200 000 kr/lägenhet.
Uppkomsten av allergi har många samverkande orsaker. Det finns ofta en ärftlig komponent vid allergier. Allergierna utlöses av s k allergen, som vi andas in eller kommer i kontakt med via huden eller får i oss genom födan. Vanliga, kända allergen är pollen och djurepitel. Vissa kemikalier inom t ex arbetslivet är allergiframkallande. Faktorer i miljön banar väg för uppkomst av allergier, t ex passiv rökning och föroreningar i utomhusluften. Också infektioner kan ha betydelse för uppkomsten av allergi. Allergiutredningen har i sitt utredningsarbete uppmärksammat att det finns samband mellan inomhusluftens kvalitet och utvecklingen av allergi och annan överkänslighet.
Ökningen av allergier kan ses som det första påtagliga tecknet hos människan att vår moderna miljö i Västvärlden skapar betydande hälsoproblem. Miljöeffekter på flora och fauna har ofta uppmärksammats, däremot inte miljöeffekter på människan i form av allergi och andra överkänslighetsbesvär. Förklaringen till nuvarande allergiökning måste sökas i miljöfaktorer.
Allergiutredningen betonade att vi i dag vet tillräckligt för att förstå hur allergi och annan överkänslighet i stor utsträckning kan förebyggas genom åtgärder i miljön. Utredningen poängterade särskilt behovet av åtgärder i barnens miljöer, dvs daghem och skolor. Barn är känsligare än vuxna för miljöföroreningar. Dessutom visade utredningen att luftkvaliteten är sämst där många barn vistas i skola och på daghem. Orsakerna är många, men otillräcklig ventilation, fuktskador, bristfällig städning, kemikalieavgivande byggoch inredningsmaterial och dåligt underhållna lokaler har visat sig vara vanliga orsaker. Ca tre fjärdedelar av landets skolor hade problem med underhåll och ventilation, konstaterade allergiutredningen. Daghemmens luftkvalitet visar sig ofta vara undermålig.
Tre år har gått sedan Allergiutredningen. Även om ett antal kommuner har arbetat för att förbättra de värst drabbade skolorna och daghemmen, har generellt sett mycket litet hänt under 80-talet för att förbättra barns miljöer. Inventeringar gjorda av bl a Arbetarskyddsstyrelsen och lärarnas fackförbund 90-91 visar på stort renoveringsbehov av skollokaler och behov av generell upprustning av ventilationsanordningarna.
Ska vi komma till rätta med de omfattande allergiproblemen i vårt samhälle fordras omfattande insatser. Begränsade projekt är bra men inte tillräckligt. Kommunernas problem med ekonomin har också lett till att upprustningsplaner har fått läggas på is. Samtidigt är det både mänskligt och samhällsekonomiskt lönsamt att minska de ohälsoproblem som allergierna utgör. Vi har en omfattande arbetslöshet bland byggarbetare, vilket innebär omfattande samhällskostnader, men de utgör också en potential för insatser inom byggsektorn. Folkhälsoinstitutet har nu startat allergiförebyggande program. En prioriterad uppgift är det förebyggande arbetet bland barn och ungdom.
Vi föreslår därför att arbetsmarknadsåtgärder inriktas på att renovera och rusta daghem och skolor. I detta arbete bör man särskilt beakta allergiförebyggande åtgärder vid val av bygg- och inredningsmaterial samt att fungerande ventilation installeras i miljöer där barn vistas.
Arbetet bör kunna bedrivas i samråd med Folkhälsoinstitutet, som inom ramen för allergiprogrammet bör svara för utvärderingsinsatser och initiativ till forskning samt berörda branschorganisationer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förebygga allergi genom att renovera skol- och daghemsmiljöer.
Stockholm den 13 januari 1993 Kenth Skårvik (fp) Barbro Westerholm (fp)