Socialstyrelsen fick redan 1985 i uppdrag av dåvarande regering att planera, genomföra och utvärdera försök som innebär att distriktssköterskor får förskriva vissa läkemedel. Försöket som döptes till RUT skulle enligt regeringens direktiv starta senast sept 1986. Syftet var att förenkla och effektivisera för patienterna. I områden där vårdkontinuiteten upprätthölls i huvudsak av distriktssköterskorna borde de ha förutsättningar att bedöma vårdbehoven inklusive behoven av läkemedel.
1986 presenterades försöksplanen och Jämtland valdes som område för försöken. 37 distriktssköterskor ingick i försöket och de hade rätt att förskriva 36 olika preparat varav 14 var receptbelagda.
1988 startades försöken efter fortbildning av de distriktssköterskor som skulle delta.
Meningen har hela tiden varit att försöket skulle utvärderas och att Socialstyrelsen skulle ansvara för det. I utvärderingen skulle ingå tre områden: medicinsk säkerhet, vårdkvalitet och läkemedelsanvändning/läkemedelsekonomi.
Nu finns sedan 13 nov 1992 en rapport av utvärderingen, som kan sammanfattas sålunda: Den medicinska säkerheten har varit god liksom den medicinska kvaliteten. Distriktssköterskorna har varit positiva till försöket; det gäller oftast patienter hon/han träffar kontinuerligt och redan har ett självständigt ansvar för. Däremot har de upplevt ointresse och ibland samarbetsproblem och passivt motstånd från distriktsläkarna. Antalet levererade läkemedel till området i Jämtland har varken ökat eller minskat. Distriktssköterskorna har skrivit ut i snitt 2,8 recept per månad under de 49 månader som försöket omfattat vilket motsvarar mindre än 1 % av distriktsläkarnas förskrivning.
Utvärderingens slutsats är att distriktssköterskor med en begränsad högskoleutbildning i klinisk farmakologi bör erhålla formell kompetens att förskriva läkemedel. Jag anser att försöket bör permanentas utifrån den rapport som presenterats. Till detta ska fogas de intressanta inblickar en läsare slås av i bilaga två av rapporten. De handlar om revirförsvar, könsroller, social kontroll och hierarkier. Det borde vara en utmaning för en sjukvårdsminister som vill göra patienterna till vårdens huvudpersoner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distriktssköterskors rätt att förskriva läkemedel.
Stockholm den 13 januari 1993 Margitta Edgren (fp)