Den från den 1 januari 1988 gällande lagen om kriterier för bestämmande av människans död, fastställer ''att människan är död när hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort''. Som konsekvens av denna lag har det blivit möjligt att för transplantation ta levande och fungerande organ från en människa som enligt gällande lag är död om hon exempelvis drabbats av total hjärninfarkt.
Den hjärndöde vårdas på vårdavdelning, blodomloppet fungerar, kroppen är varm, genom konstgjord andning tillförs syre och olika organ bedöms som friska. Genom transplantation kan de komma andra människor tillgodo.
Det tidigare dödsbegreppet, grundat på upphörd andning och upphörd hjärtverksamhet, d v s oåterkalleligt cirkulationsstillestånd, var och är fortfarande medicinskt sett betydligt lättare att fastställa än det nuvarande. Det är också ett ur psykologisk, juridisk och folklig synpunkt väl förankrat begrepp. Det nya dödsbegreppet ställer oss inför komplicerade frågeställningar och svåra etiska ställningstaganden.
Som exempel kan nämnas frågan om vilka kriterier som skall gälla för att avlägsna organ för transplantation. En annan fråga är hur organ skall kunna avlägsnas utan att den enskildes integritet och suveräna vilja åsidosätts.
En människa kan under sin livstid vara angelägen om att hennes kropp efter en total hjärninfarkt inte kommer att utsättas för ingrepp. Detta kan inte garanteras om inte hennes vilja gäller i denna fråga. Om hon inte med säkerhet kan garanteras skydd mot ingrepp efter hjärndöd kan detta under hennes livstid vara en källa till oro och hot mot hennes psykiska och fysiska hälsa och integritet.
Transplantationskirurgin behöver organ. Ett aktivt donationsförfarande innebär stor respekt för individens mänskliga integritet och är ett positivt och frivilligt sätt att hantera problemen med transplantationer.
En sådan möjlighet till organdonation medför att ett register över frivilliga organdonatorer kan upprättas. Det kan också vara lämpligt att donator bär på sig donationsbevis, ett donationskort.
De donationskort som nu finns tillgängliga på apoteken för den som önskar ett sådant, är inte tillräckliga för att var och en skall ta ställning till frågan om han/hon vill bli organdonator. Därför bör en fyllig och tydlig information om transplantationer och organdonationer lämnas till alla elever i exempelvis gymnasieskolans sista årskurs. Informationen kan senare, exempelvis på myndighetsdagen, följas upp med ett personligt brev med svarskort.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vid transplantation enbart principen om obligatoriskt aktivt samtycke bör gälla,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att sådana donationskort som beskrivs i motionen bör införas.
Stockholm den 11 januari 1993 Margareta Viklund (kds)