Samspelet mellan läkare, distriktssköterska och övrig vårdpersonal
Husläkarreformens syfte är bl.a. att främja kontinuiteten i patient/läkarkontakten, vilket är bra. Ett annat syfte är att ge patienterna fria val. Förslaget behandlar emellertid till övervägande del människors behov av medicinska insatser i primärvården, och vi vill ytterligare uppmärksamma betydelsen av allt annat hälso- och sjukvårdsarbete som bedrivs inom primärvården, t.ex. hemsjukvård, vård av äldre, vård av döende i hemmet, mödra-, barn- och skolhälsovård samt förebyggande hälsoarbete.
Vi uppskattar att samspelet mellan husläkaren och andra grupper inom hälso- och sjukvården särskilt uppmärksammats i propositionen och att den lokala basorganisationen för hälsooch sjukvården även fortsättningsvis har en nyckelroll i det förebyggande arbetet. Vi vill med denna motion slå ytterligare ett slag för områdesansvaret inom primärvården.
Det framgår av propositionen att föredragande statsrådet avser att slå vakt om den målsättning som riksdagen har bestämt för primärvården. De organisatoriska lösningar som föreslås synes emellertid ta något lätt på de skillnader som finns i behov hos olika patienter.
Vi anser inte att husläkaren och distriktssköterskan är utbytbara.
I dagens kärva ekonomiska läge är det angeläget att använda alla resurser och kompetenser. Vi noterar därför med tillfredsställelse att distriktssköterskan föreslås få lagfäst förskrivningsrätt för vissa läkemedel och att en ny försöksverksamhet med utökad förskrivningsrätt föreslås.
En undersökning i Kanada för några år sedan visade att distriktssköterskorna självständigt kan ta hand om 67 procent av de patienter som söker läkare i primärvården. Liknande erfarenheter har gjorts i Sverige. Det finns en risk att vi genom husläkarreformen hänvisar patienterna till en dyrare vårdnivå, husläkaren, än den vi har genom distriktssköterskan.
Primärvårdens verksamhet
Behoven för den växande gruppen äldre är många och skiftande. Dels finns det behov av rent medicinska insatser, dels av omvårdnadsinsatser.
ÄDEL-reformen innebar att ansvaret för vården av äldre överfördes till kommunerna. Sjuksköterskorna har i samband med det fått en nyckelroll när det gäller att förmedla kunskaper till kommunens socialtjänst kring frågor som rör vård och behandling av gamla i hemmet.
Vidare finns det människor som inte direkt frågar efter vård men som ändå har behov av vård och omsorg i olika perioder. Här handlar det t.ex. om psykiskt sjuka, missbrukare och barn som far illa.
Det förebyggande hälsoarbetet förutsätter ett samarbete mellan olika myndigheter och serviceorgan inom exempelvis en kommun. Detta arbete underlättas av att distriktssköterskan inte uppfattas som en myndighetsperson. Hennes insatser utgör många gånger en nyckel in till olika hem och familjer. Det gör det möjligt för henne att ge stöd och hjälp av många olika slag. Kontakterna sker med områdesansvaret som bas.
Detsamma gäller vår internationellt erkända mödra- och barnhälsovård. Den svenska mödrahälsovården är känd inte bara för vår låga spädbarnsdödlighet utan även för preventivmedelsrådgivningen och det abortförebyggande arbetet utvecklat av barnmorskor. Metoden bygger på undervisning och upplysning. En stor del av arbetet handlar om att ge kunskap och råd om hur kvinnan ska sköta sin hälsa, t.ex. att motivera henne att under graviditeten avstå från tobak, alkohol och andra droger som äventyrar fostrets och mammans liv och hälsa. Vid särskilda ungdomsmottagningar bedriver man sex- och samlevnadsupplysning till unga kvinnor och män.
Barnhälsovården är unik eftersom den når näst intill 100 procent av alla barn med sitt basprogram. Detta kan jämföras med USA där man i de mest lyckade fallen når 70 procent. Sköterskan på barnavårdscentralen kommer därför i kontakt med nästan alla barn. Hon har därvid en unik möjlighet att stötta barnfamiljerna och att värna om barn som far illa.
Omfattningen av insatserna i primärvården illustreras av en undersökning som gjordes 1989 på vårdcentralen i Södra Sandby. 36 procent av samtliga besök gjordes hos distriktsläkarna och 64 procent skedde inom distriktsvården (distriktssköterska, undersköterska). Det är vidare värt att notera att det är åldersgruppen 0--6 år samt 65 år och därutöver som till största delen får hjälp av distriktsvården. (Annkristin Jansson, Nordiska Hälsovårdshögskolan i Göteborg, MHP 1992:8).
Områdesansvar
Husläkarsystemet innebär att läkarens arbete inriktats på att behandla de listade patienterna. För sjukvårdshuvudmannen kvarstår dock ett befolkningsansvar. Propositionen understryker att det som är bra och välfungerande inom dagens primärvård bör tas tillvara, inkl. samverkan med olika personalgrupper inom densamma:
Den hittillsvarande utvecklingen av primärvården har bl.a. byggt på ett s.k. områdesansvar. De fördelar som finns med ett sådant ansvar kan dock bibehållas även om den enskildes val av husläkare inte begränsas till ett visst geografiskt vårdsökande.
Av propositionen framgår att det finns utrymme för sjukvårdshuvudmännen och berörda personalgrupper att utforma den övriga primärvården efter lokala behov och förutsättningar.
Vi vill framhålla det positiva med ett områdesansvar. Distriktssköterskor och distriksbarnmorskor samarbetar även med sjukgymnaster, arbetsterapeuter och laboratorieassistenter för att nämna några viktiga grupper. Det är viktigt med ''samverkanscentra'' oavsett vem som bedriver vården. Genom ett områdesansvar kan vårdgivarna bilda sig en uppfattning om invånarnas livsbetingelser, t.ex. boende, trafik, skola, barnmomsorg och social miljö, d.v.s. faktorer som är av betydelse för hälsan. All primärvård bör således inte inrymmas i husläkarsystemet.
Medicinsk service
Den pågående strukturomvandlingen inom vården innebär bl.a. en minskning av antalet vårdplatser inom den slutna vården och att alltmer vård kommer att bedrivas inom primärvårdens ram. Detta får återverkningar på t.ex. radiologins och laboratoriemedicinens verksamhet. Såväl kvalitets- som kostnadsskäl torde tala för att det finns behov av laboratorieassistenter inom primärvården. Det saknas idag kunskap om hur sjukvården ska kunna ge god patientsäkerhet/service inom den medicinska servicens område, och dessa frågor behöver utredas i särskild ordning.
Finansieringsfrågor
För att klara husläkarlagens intentioner krävs nära nog en fördubbling av antalet specialister i allmänmedicin inom primärvården. Detta innebär att reformen torde bli mycket kostsam.
En omfördelning av resurserna mellan sluten vård och primärvård torde därför bli nödvändig, om inte all annan primärvård skall skäras ned. Vi vill i detta sammanhang framhäva att distriktssköterskor, barnmorskor, laboratorieassistenter, arbetsterapeuter, sjukgymnaster m.fl. personalgrupper utgör ett dokumenterat kostnadseffektivt alternativ inom primärvården.
Risken för fördyring, om alla besök ska ske hos husläkaren, är tydligast inom mödravården. Idag gör en normalt gravid kvinna tre läkarbesök och ca 10 besök hos barnmorska. Om alla dessa besök skall ske hos husläkaren är en fördyring och kvalitetsförsämring uppenbar. Eftersom de båda yrkesgrupperna ger olika typer av vård behövs bådas insatser.
Vi vill också notera att husläkarförslaget föregriper regeringens samtidigt arbetande parlamentariska utredning om hälso- och sjukvårdens finansiering och organisation (HSU 2000) och att det finns risk för att ett beslut om husläkare kommer att binda utredningen till en redan given struktur.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det geografiska områdesansvaret i primärvården.
Stockholm den 22 mars 1993 Gullan Lindblad (m) Inger Koch (m) Karin Israelsson (c) Märtha Gårdestig (kds) Margareta Viklund (kds) Iréne Vestlund (s)