I propositionen 1992/93:160, om husläkare m.m. föreslås att en husläkarreform genomförs i Sverige fr.o.m. den 1 jan. 1994 för att vara fullt genomförd vid utgången av 1995.
Landstingen i Sverige arbetar utefter en sammanhållen organisation i primärvården med områdesansvar, och kommuninvånarna har möjlighet att själv välja vilken läkare man vill vända sig till, både inom primärvården och inom specialistvården. Därför är det att slå in öppna dörrar när propositionen säger att man med den nya reformen ska få möjlighet att själv välja läkare, eftersom den möjligheten finns redan i dag.
I södra Sverige finns ett fritt vårdsökande för alla som bor inom landstingsområdet. Denna valfrihet äventyras genom ett införande av ett husläkarsystem enligt propositionens modell och är för oss en orimlig konsekvens.
Genom det förslag som nu föreslås i propositionen finns stora risker att den sammanhållna organisationen, som primärvården är uppbygd efter och som ger goda möjligheter till uppföljning, slås sönder. Därmed skapas skillnader i hälsa mellan olika befolkningsgrupper.
Dagens organisation har visat sig vara effektiv både i syfte att bedriva en offensiv förebyggande vård och i att ha ett övergripande ansvar för mödra- och barnhälsovårdsarbetet.
Att vården är väl ansedd visas av att det kommer läkare från andra länder, t.ex. England och Danmark, för att få kunskap om vårt erkänt fina primärvårdssystem.
Konsekvensen av förslaget blir att en bra primärvård i utveckling slås sönder istället för att tillföra den något nytt och bättre.
Propositionen behandlar i huvudsak husläkaren och bara marginellt den övriga primärvården. Det finns inget svar på vad som händer med distriktssköterskorna, barnavårdscentralerna, mödravårdscentralerna, befolkningsansvaret och det programinriktade hälsoarbetet, vilket gör att folkhälsan kan försämras.
Distriktsköterskans viktiga roll riskerar att försämras. Det bedrivs mycket tema- och utvecklingsarbete i primärvården, där andra personalkategorier än läkare gör stora insatser. Ett exempel som har utvecklats under senare år är den möjlighet som finns i dag att bedriva vård i livets slutskede, där svårt sjuka patienter har möjlighet att vårdas och dö hemma under full trygghet.
Många av dem som arbetar med mödrahälsovård i Sverige i dag är oroade för att denna verksamhet ska försämras i samband med husläkarreformen. De uppgifter som en heltäckande mödravård består av är graviditetsövervakning, föräldrautbildning, rådgivning om preventivmedel och sexuellt överförbara sjukdomar, utåtriktat arbete i samlevnadsfrågor och gynekologisk hälsokontroll. Den kompetens och organisation inom mödrahälsovården som har byggts upp under många år utefter de krav och behov som en god mödrahälsovård kräver kan inte garanteras i den föreslagna husläkarmodellen. Det kommer alltså att råda stor osäkerhet om den framtida mödrahälsovården.
Förslaget om husläkare förutsätter etableringsfrihet. Av de erfarenheter som finns från Malmöhus läns landsting av etableringsfrihet drar vi slutsatsen att detta medför både en okontrollerad kostnadsutveckling och en koncentration av läkarresurserna till attraktiva, befolkningstäta delar. Dessa negativa effekter gör att vi motsätter oss etableringsfrihet.
Att centralt besluta om ett enda system för primärvården i hela landet tillhör en tid som vi för länge sedan har lämnat bakom oss.
Det finns i Sverige stora skillnader mellan olika regioner och mellan storstad och glesbygd i primärvården. Vi vill därför ge den fina primärvård vi har idag möjlighet att utvecklas utifrån den verklighet den befinner sig i för att på så sätt bli ännu bättre. Då blir det möjligt att garantera alla den närsjukvård och kontinuitet som behövs i livets alla åldrar samtidigt som primärvården ges förutsättning att bibehålla det förebyggande sjukvårdsansvaret områdesvis.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1992/93:160 om husläkare m.m.
Stockholm den 23 mars 1993 Anita Jönsson (s) Birthe Sörestedt (s) Maja Bäckström (s) Karin Wegestål (s)