Till riksmötet 1989/90 väcktes en socialdemokratisk motion med förslag om att inrätta en statligt utsedd barnombudsman. Motiveringen för att inrätta en statligt utsedd barnombudsman grundades på följande:
Svenska barn och ungdomar lever mestadels under goda livsbetingelser. Den generella välfärdspolitiken ger förutsättningar för att barn skall kunna växa upp och utvecklas under internationellt sett mycket goda förhållanden. De flesta barn lever också med en materiellt sett hög standard.
En viktig del av det generella utbudet är mödra- och barnhälsovården. Genom att så gott som alla mödrar och barn ges ett bra stöd, såväl fysiskt som psykiskt, har vi i Sverige lyckats pressa tillbaka barnadödligheten till internationellt sett ytterst låga nivåer.
Genom vår unika föräldraförsäkring ges föräldrarna möjligheter att utan inkomstbortfall ägna barnen mera tid under en känslig del av deras liv.
Barnomsorgen är väl utbyggd och präglas av ett genomtänkt pedagogiskt innehåll. Alla barn får en gedigen grundskoleutbildning som ger goda förutsättningar för den gymnasiala och postgymnasiala utbildningen.
Satsningar på olika jämställdhetsåtgärder gör att pojkar och flickor i ökande grad får likartade möjligheter inom utbildningarna och i förvärvslivet. Barn och ungdomar har i dag oftast ett mer avspänt och öppet förhållande till sina föräldrar än vad tidigare generationer har haft.
Det finns alltså oerhört många positiva sidor som man kan visa på när man tecknar barns och ungdomars levnadsvillkor. Trots den i stort positiva utvecklingen kan vi dock se olika grupper av barn och ungdomar som inte har det bra och som lever under utsatta förhållanden. Risker finns att vissa grupper ställs utanför, i ett samhälle som ställer allt högre krav på utbildning och kompetens.
Undersökningar visar att det stora flertalet barn (cirka 80 %) lever tillsammans med båda sina föräldrar. En stor del av de barn som lever med separerade föräldrar har dock ingen eller mycket begränsad kontakt med den ene av föräldrarna.
Många av de barn och ungdomar inom barnomsorgen eller i skolan som har problem i olika former kommer från familjer där föräldrarna också har sociala och andra problem. ''Det sociala arvet'' lever fortfarande.
Barn i flykting- och andra invandrarfamiljer har ofta särskilda problem. Inte sällan innebär kulturkollisioner att barnen slits mellan solidaritet till sina föräldrar och det liv som kamratkretsen lever och de krav som det svenska samhället ställer.
Våldet i dess olika former uppmärksammas alltmera. Detta gäller såväl det s.k. gatuvåldet som det våld som förekommer inom familjer eller mellan personer som har nära relationer till varandra. Rapporter om sexuella övergrepp mot barn blir allt vanligare.
Många barn far alltså forfarande illa i vårt samhälle. Tendenser finns också till att dessa barn hamnar i allt svårare förhållanden. Barnens förhållanden måste hela tiden uppmärksammas och större hänsyn bör tas till barnens situation i samhällsplaneringen. För att detta skall kunna uppnås måste barnens talan föras på ett mera planerat och effektivt sätt än vad som görs i dag.
Motionen behandlade barnombudsmannens verksamhetsområden och uppgifter på ett ingående sätt. Riksdagen beslutade att bifalla motionen och den socialdemokratiska regeringen tillsatte en enmansutredning med uppdrag att närmare utreda förutsättningarna för en statligt utsedd barnombudsman.
Vi kan nu konstatera att regeringen huvudsakligen bygger sin proposition på de förutsättningar som såväl motionen som utredningen föreslog beträffande verksamhetsområden och uppgifter för en blivande barnombudsman.
Så långt är allt väl men när det gäller organisationen och finansieringen anser vi att vårt tidigare förslag att placera barnombudsmannen hos Allmänna barnhuset är att föredra.
Allmänna barnhuset har en väl utvecklad tradition att verka för de barn och ungdomar som lever under svåra förhållanden. Genom sin ställning som stiftelse är Barnhuset fristående i förhållande till myndigheter och myndighetsutövning. Genom att stiftelsens direktion utses av regeringen finns en statlig kontroll. Den nuvarande direktionen består av sju ledamöter. Barnhuset avger årligen en verksamhetsberättelse till regeringen. Barnhuset förfogar även över ekonomiska resurser och tillgångar som ger möjligheter att finansiera insatser för barn och ungdomar.
Barnhuset bedriver en omfattande konferensverksamhet på Sätra bruk, där barnens situation ofta behandlas i ett tvärvetenskapligt sammanhang. Vidare ges stöd till en socialt inriktad forsknings- och utvecklingsverksamhet kring barn och ungdomar. Allmänna barnhuset svarar även för kontakter med de nordiska länderna inom barn- och ungdomsvården. Barnhusets kansli finns i Stockholm. Allmänna barnhuset har således unika förutsättningar att svara för en barnombudsman med tillhörande kansli. Som framgår av propositionen saknas denna bredd i arbete och erfarenhet i dag hos Barnmiljörådet. Därför delar vi inte regeringens förslag att förlägga barnombudsmannen dit.
Allmänna barnhuset har tidigare framhållit att man ekonomiskt kan svara för 1,5 miljoner kronor årligen om barnombudsmannen placeras hos stiftelsen. Såväl kunskapsmässigt som ekonomiskt talar allt för barnombudsmannens placering hos Allmänna barnhuset.
Barnombudsmannen bör vara en person som barn och ungdomar inte uppfattar som en myndighetsperson man inte vågar vända sig till. Även detta talar för en placering på Allmänna barnhuset.
I propositionen föreslås att en organisationskommitté tillsätts med uppdrag att föreslå detaljutformningen beträffande barnombudsmannens organisation, arbetsformer, behov, kompetens osv.
Organisationskommittén bör också ta kontakt med Allmänna barnhuset för samråd om ekonomi och samordning av lokaler m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en barnombudsman med placering hos Allmänna barnhuset.
Stockholm den 17 mars 1993 Sven-Gösta Signell (s) Eva Johansson (s) Ingegerd Sahlström (s)