Nykterhetsorganisationerna har under 1992/93 erhållit statsbidrag med 17.815.000 kronor. Vidare har 431.000 kronor utgått till Nykterhetsrörelsens Landsförbund. I propositionen 1992/93:100 bil. 6 föreslås under punkten Alkoholpolitik, sid. 137 samt 169, att bidrag skall utgå till nykterhetsorganisationerna med fasta bidrag och projektbidrag via Folkhälsoinstitutet. Anslagets storlek är för första gången inte fixerat i belopp vad gäller ''Samarbetsnämnden för fördelning av statsidrag till vissa nykterhetsorganisationer m.fl.''
Sedan åtskilliga år tillbaka har Samarbetsnämnden för fördelning av statsbidrag till vissa nykterhetsorganisationer m.fl., utan att anmärkning gjorts ot dess arbete, fördelat medel med i budgeten angivet belopp. Socialstyrelsen har sedan utbetalat beviljade medel. Nämndens verksamhet regleras enligt SFS 1977:486, omtryckt 1984:369. Regeringen utser ledamöterna i styrelsen. Sedan 1992-07-01 handlägges administrationen av kansliet för Nykterhetsrörelsens landsförbund och utbetalningen har sedan nämnda datum hanterats av Folkhälsoinstitutet.
Enligt 3 § i förordningen står det: ''Frågor om statsbidrag enligt denna förordning prövas av en samarbetsnämnd''. Ingen annan myndighet har således att pröva dessa bidrag, som utgår till i förordningen upptagna organisationer samt Nykterhetsrörelsens Landsförbund. Utbetalning av medel kan dock ske som tidigare via annan myndighet. Det har främst skett eftersom nämnden inte haft administrativa resurser för utbetalningar före 1992-06-30.
Eftersom Samarbetsnämnden numera har ett eget kansli i likhet med Nämnden för fördelning av bidrag till trossamfunden, Riksidrottsstyrelsen, Folkbildningsrådet m.fl. torde det ur administrativ synpunkt vara en förenkling om nämnden också handlägger utbetalningen av statsbidraget till nykterhetsorganisationerna samt till Nykterhetsrörelsens landsförbund. Om samma princip tillämpas som för övriga organisationer i de olika departementsförslagen torde anslagets storlek vara oförändrat 18.246.000 kr.
De organisationer som vill främja nykterhet och arbeta för att begränsa alkoholskadorna utgör en stor tillgång för de människor som av olika skäl väljer alkoholfria miljöer. De samhälleliga vinsterna av dessa organisationers arbete kan inte överskattas. De utgör också en administrativ bas för långtidsplanering och genomförande av projekt.
Det nu av regeringen lämnade förslaget strider mot den statliga förordningen. Vi förutsätter därvid att regeringens avsikt inte är att -- utan riksdagens hörande -- avskaffa Samarbetsnämnden som sedan många år har tilldelats sina medel genom riksdagens beslut. Regeringsförslaget innebär under alla förhållanden att riksdagen för första gången skulle berövas varje inflytande över hur stora anslag som beviljas nykterhetsrörelsens organistioner, vilket framstår som helt oacceptabelt.
Om Samarbetsnämnden kvarstår skulle förslaget leda till att bidragsfördelningen måste ske i två steg -- först i Folkhälsoinstitutet och därefter i Samarbetsnämnden -- vilket innebär en mer byråkratiserad och därmed kostsam ordning än den som tillämpas i dag. I stället bör Samarbetsnämnden få fördela bidragen i likhet med vad som sker för idrottsrörelsen, frikykor och samfund, folkbildning m.fl.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslag till Samarbetsnämnden för fördelning av statsbidrag till vissa nykterhetsorganisationer m.fl., och att dessa medel i fortsättningen hanteras och administreras av nämndens kansli.
Stockholm den 26 januari 1993 Karin Isarelsson (c) Gudrun Norberg (fp) Göran Magnusson (s) Bertil Danielsson (m) Fanny Rizell (kds)