I SOU 1992:18 ang tvångsvård i socialtjänsten föreslås inrättande av en ny myndighet för ledning av de s k tvångshemmen. Viktiga uppgifter är bl a att svara för planering, samordning samt forskning och utveckling inom området. Myndigheten bedöms omfatta ca 40 tjänster.
Skövde kommun har i skrivelse 1992-07-10 anmält intresse som lokaliseringsort för myndigheten. Kommunförbundet Skaraborg har vid styrelsemöte 1992- 09-25 uttalat sitt stöd för Skövde som lämplig lokaliseringsort.
Vi vill närmare utveckla lokaliseringsförutsättningarna enligt följande.
1. Bostads- och arbetsmarknad
Skövde är länets största kommun med över 48.000 invånare. Befolkningsutvecklingen är positiv med en ökning kring 300--400 per år. Skövde har länets största bostads- och arbetsmarknad med över 22.000 lägenheter och nära 30.000 arbetstillfällen.
Bostadsmarknaden i Skövde är i balans med ett antal lediga hyreslägenheter och bostadsrätter. AB Skövdebostäder som förvaltar 4.000 lägenheter är ett av landets mest framgångsrika bostadsföretag.
2. Geografiskt läge och kommunikationer
Skövde ligger vid västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg. Med dagens snabbtågsförbindelse går det att nå Stockholm på två timmar och Göteborg på en timma. Skövdes långsiktiga betydelse som kommunikationsort befästs av SJ:s m fl satsning på Resecentrum Skövde som binder samman det kollektiva resandet i länet, en satsning på 100 Mkr.
Kommunen har genom satsningen på Skövde flygplats ytterligare stärkt infrastrukturen. Idag sker flyg till Arlanda och försök med en Köpenhamnslinje pågår.
I Skaraborgs län ligger Skövde centralt och det går att nå alla delar av länet på ett snabbt och effektivt sätt.
Genom Skövdes goda kommunikationsläge går det lätt att nå storstadsregionerna som har ett flertal av de institutioner som Institutionsstyrelsen skall ha kontakt med.
3. Utbildning och forskning
Högskolan i Skövde och Vårdhögskolan svarar för ett brett utbildningsutbud i dag. Den statliga högskolan tillkom under 1970-talet och är under stark utveckling. Landstinget i Skaraborg har inrättat en stiftelse för forskning och utveckling med lokalisering i anslutning till högskolan.
I anslutning till högskolan i Skövde byggs ett utvecklingscentrum upp, Kreativt Center. Dit skall tjänsteföretag som har koppling till högskolan lokaliseras. Etapp I är färdigställd, etapp II är under uppbyggnad.
4. Statlig verksamhet i Skaraborg
Genom riksdagsbeslut våren 1992 flyttas Skövdes enda statliga ''regionskontor'' Milo Väst från Skövde till Kristianstad. Inom det statliga området kan vidare noteras nedläggning av F6, postens regionskontor, omorganisation av skolverk och vägverk. Av dessa skäl blir frågan om tillskott av annan statlig verksamhet av synnerlig vikt för regionen.
Det är också väsentligt att funktioner som Institutionsstyrelsen med inslag av forskning och utveckling tillföres regionen som ett aktivt tillskott i länets egna utvecklingssträvanden där högskolan utgör en bas. En lokalisering till Skövde och Skaraborg bidrager därför verksamt till infrastrukturuppbyggnaden i länet.
Institutionsvården är väl utbyggd i Skaraborgs län bl a genom privata behandlingshem, Gudhemsgården och Margaretelund.
5. Utvecklingsfrågor i Skövde kommun
Trots att såväl Skövde som länet starkt känner effekterna av både konjunktur- och strukturförändringarna pågår ändå ett offensivt utvecklingsarbete i syfte att bygga upp infrastrukturen. Följande projekt kan nämnas:
a) Skövde Flygplats b) Högskolans utveckling i Skövde med 1.200 studenter c) Kårhus för studenterna i Skövde d) Utveckling av Kreativt Center vid högskolan e) Kulturhuset Oden med tillskott av länskonstmuseum och dans-/samlingslokaler f) Länsteater g) Resecentrum (pågående arbete)
h) Volvos utvecklingssatsning i Skövde om 6 miljarder kr i) Två nybyggda golfbanor
Mycket har gjorts och görs genom lokala och regionala insatser för att utveckla Skaraborg och Skövde, men det är av stor betydelse att också staten tar ett ansvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av Statens institutionsstyrelse till Skövde.
Stockholm den 26 januari 1993 Birgitta Carlsson (c) Bengt Kindbom (c)