Regering och riksdag lägger fast nationella mål för en rad områden som påverkar välfärden.
Återföringen av vad som händer med uppställda mål kan ske genom olika kanaler, t.ex levnadsnivåundersökningar, kunskapsmätning av vad elever lär sig i skolan, samlad statistik om väntetider till sjukvård. Ett exempel på analys är socialstyrelsens länsgenomgångar, där olika sociala nyttigheter behandlas utifrån krav om tillgänglighet, kvalitet och kostnadseffektivitet.
De nationella mål som riksdagen ställt upp är högt ställda och syftar till att ge alla människor tillgång till utbildning, sjukvård och omsorg på lika villkor.
I dag är en berättigad fråga: kommer dessa mål att kunna förverkligas i människornas vardag? Eller är det så att det finns en dramatiskt växande klyfta mellan bra nationella välfärdsmål och kommunernas och landstingens möjlighet och ambitioner att genomföra dem?
Behovet av en analys av effekterna av de nyliberala experiment som genomförs i vissa, främst moderatledda, kommuner och landsting är tydligt. Marknadslösningar i vård och omsorg, vars syfte sades vara valfrihet, har redan visat sig få motsatt effekt med mindre trygghet och inskränkt valmöjlighet.
På skolans område riskerar det uppstå en allt större segregation. Detta gäller både med skolpengssystemet för de kommunala skolorna och genom satsning på privata skolor. Elever med särskilda behov av extra stöd och hjälp framstår som mindre ''lönsamma'' i det marknadsinriktade resurstilldelningssystemet inom skolan.
Vad händer med välfärden och den kommunala demokratin? Det är dessa frågor som vi vill få belysta i en nationell syneförrättning.
Den borgerliga regeringen och majoriteten i riksdagen har drivit en ekonomisk politik där skattestopp och ekonomiska åtstramningar mot kommunerna försatt dessa i en utomordentligt svår situation. Personalminskningar vidtas. Förändringar sker nu snabbt. Vi har det bestämda intrycket av att myndigheter och de organ som skall utvärdera kommunala verksamheter inte hinner med.
Det skulle därför enligt vår uppfattning finnas skäl att genomföra en nationell syneförrättning där olika utvärderande organisationer och myndigheter får samla sin sakkunskap och fånga upp händelseutvecklingen och analysera dess för-
och nackdelar. Ett sätt att förverkliga ett sådant arbete vore genom en parlamentarisk beredning.
Riksdagens socialutskott har under hösten genomfört ett antal studiebesök och arrangerat utfrågningar som blottlagt situationen för bostadslösa, narkotikamissbrukare och unga människor med mycket svåra anpassningsproblem. En viktig iakttagelse var skillnaden mellan officiell statistik hos myndigheterna och vittnesmålen från socialarbetare och klientorganisationer som arbetar ute i verkligheten. De senare hävdar med stor bestämdhet att kommunerna börjat styra exempelvis narkomanvården mera efter ekonomisk tilldelning per individ och mindre utifrån behov. Politisk målstyrning övergår med andra ord till att enbart bli en ekonomisk styrning. Som alternativ till denna marknadsideologi vill vi bygga vår framtida välfärd på de demokratiska formerna, kombinerade med uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring. Vi tror att ett sådant förhållningssätt blir både effektivare och mindre kostnadskrävande.
Vilka andra oroande signaler finns över händelseutvecklingen?
Vi vill peka på en intervjuundersökning, som Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund, SKTF, har låtit genomföra med 100 kommunstyrelseordförande. Intervjuerna genomfördes 17--21 december 1992 och rörde den kommunala utvecklingen under 1993.
Undersökningen i sammanfattning:
Besparingar 7 av 10 kommuner skär ner inom barnomsorg 8 av 10 kommuner skär ner inom grundskolan 5 av 10 kommuner skär ner inom äldreomsorgen 9 av 10 kommuner skär ner inom tekniska verksamheter endast 11 kommuner kommer inte att skära ner inom barnomsorg, grundskola, äldreomsorg och tekniska verksamheter det är en tydlig tendens att stora och medelstora kommuner i högre utsträckning skär ner inom barnomsorg och grundskola jämfört med små kommuner små kommuner skär i högre utsträckning ner inom äldreomsorgen jämfört med stora och medelstora kommuner
Sysselsättning 8 av 10 kommuner kommer att genomföra personalminskningar under 1993 i 8 av 10 kommuner kommer arbetslösheten att öka under 1993
Kommunala verksamhetens omfattning 8 av 10 kommunstyrelseordförande anser att kommunen bör ha mer resurser (endast 5 kommuner anser att resurserna bör vara mindre) oavsett partipolitisk tillhörighet finns en mycket klar åsikt att kommunerna bör ha mer resurser
Kommunala skattestoppet 7 av 10 anser att det kommunala skattestoppet bör tas bort 1994
Viktigaste frågan 1993 den viktigaste politiska frågan att lösa under 1993 är i ordningsföljd:
1. arbetslösheten (45 %)
2. freden i Europa (16 %)
3. budgetunderskottet (16 %)
4. hungersnöden i världen (10 %)
5. rasism och främlingsfientlighet (5 %)
6. sänkning av skattetrycket (5 %)
Enligt vår uppfattning är denna undersökning en mycket stark signal om att det utvecklas en växande klyfta mellan de av riksdagen fastställda nationella välfärdsmålen och utfallet i människors vardag.
Undersökningen visar att regeringen inte har stöd för sänkta skatter (endast 2 % av de tillfrågade prioriterar detta), resursindragningar och fortsatt skattestopp i kommunerna.
Kommunförbundet har nyligen presenterat en rapport om utvecklingen under treårsperioden 1992--1994. Räknat i fasta priser förlorar kommunerna 27 miljarder i skatteintäkter och statsbidrag. Antalet anställda beräknas minska med 50 000.
Finns det andra signaler som motiverar en syneförrättning i välfärden? Vi vill lyfta fram några sakområden som motiverar särskild uppmärksamhet.
Avgifterna
Det sker nu betydande höjningar av de kommunala avgifterna. Detta förklaras främst av skattestoppet. Kommunförbundet uppskattar höjningarna till omkring 6 % för år 1993. Barnomsorgen får känna av de största höjningarna. Detta gäller framför allt de stora kommunerna. Höjda inkomstgränser och minskade syskonrabatter är vanliga förändringar som vidtas.
I samband med regeringens ''avgiftsproposition'' (1992/93:129) riktade socialdemokraterna kritik mot förslagen. Hur blir det egentligen med avgifterna i lokala sjukhem? Kan äldre och handikappade klara en skälig levnadsnivå utan att det införs ett högkostnadsskydd? Frågorna är obesvarade och socialdemokraterna reserverade sig i riksdagen.
Handikapporganisationerna, Demensförbundet och PRO kräver nu ett högkostnadsskydd för att klara rättvisan i de samlade kommunala avgiftssystemen.
En tredjedel av kommunerna planerar också att införa avgifter på nya områden, t.ex. öppen förskola, skolmat på gymnasiet och simskola. Detta enligt Kommunförbundets rapport.
Vi anser att effekterna av också denna fråga behöver ses över.
Missbrukarvården
Företrädare för missbrukarorganisationerna, socialarbetare och Norrmalmspolisen i Stockholm uttrycker stor oro över nedskärningarna och dess konsekvenser. En bra missbrukarvård är en samhällsekonomisk vinst. Med dagens situation skapar vi både morgondagens mänskliga lidande och ekonomiska förluster.
Vi behöver därför en utvärdering för att se om de nationella målen inom missbrukarvården fullföljs ute i kommunerna.
Inom missbrukarvården behövs också en utvärdering av behandlingsinnehållet. Det är både inhumant och slöseri med resurser att bygga missbrukarvården på åsiktsriktningar i stället för på kunskap. Uppgifter från Socialstyrelsen säger att 3 000 platser finns för barn- och ungdomsvård, varav ca 1 500 i privat regi. På vuxensidan finns 7 700 platser, varav 4 700 i privat regi. En analys av missbrukarvården bör också innebära en jämförelse mellan privat och offentligt bedriven behandling.
Utsatta ungdomars situation
Ett annat område gäller utsatta ungdomars situation i storstadsregionerna. Rädda Barnen beskriver i sin rapport ''Utsatta barn i Sverige'' de övergivna ungdomarnas situation i storstäderna. I rapporten uppskattas siffran till omkring 50 barn i åldrarna 12--18 år i Stockholm. Runt den kärnan vistas tidvis ca 160 barn och ungdomar. Länsstyrelserna i Göteborg och Malmö säger på förfrågan från Socialstyrelsen att de inte har samma problem som i Stockholm. Socialtjänsten i Stockholm säger att ungdomarna erbjudits hjälp. Norrmalmspolisen säger att ungdomarna inte erbjuds tillräcklig hjälp. Rädda Barnens rapport och de skilda tolkningarna av insatser ger vid handen att det krävs en samlad analys av situationen.
Barn på institution
Av Socialstyrelsens tidning ''Väl & Ve'', nr 1 1993, framgår att: ''Barn ska inte växa upp på institution. Men ändå fanns för ett år sedan 729 barn i åldern 0--14 år på offentliga institutioner och 354 på privata. Socialstyrelsen ska nu undersöka vilka barn det är och varför en tredjedel av de 1 083 barnen vistats på institution i mer än två år.''
Primärvårdens mål och förverkligande
Regeringen säger i sin budgetproposition 1992/93:100, bilaga 6: ''Primärvården utgör basen i den svenska sjukvården. Den utgår från en helhetssyn på människan och skall omfatta en bred verksamhet, från prevention till diagnostik, behandling och rehabilitering.''
Detta har en enig riksdag ställt sig bakom. Riksdagen har dessutom uttalat att Sverige skall arbeta för WHO:s folkhälsomål. Primärvården är en viktig bas för det nya Folkhälsoinstitutet. Regeringen avser att lägga en proposition på psykiatriutredningens förslag. Ett av utredningens viktigare förslag är att stärka den öppna psykiatrin i samverkan med primärvården.
Hur stämmer de nationella målen för primärvården med t.ex. de beslut som tagits i Stockholms läns landsting om husläkarsystem som fokuseras på läkarinsatser? Det är enligt vår uppfattning utomordentligt bekymmersamt sett ur ett folkhälsoperspektiv. Primärvårdens roll kräver de insatser som ges också av andra yrkesgrupper inom sjukvården. Stockholms läns landsting driver här en sjukvårdspolitik som inte stämmer med regeringens mål.
Också riksdagens revisorer har tidigare påtalat behovet av utbyggd primärvård och framfört kritik mot att de uttalade utbyggnadsmålen inte fullföljts på ett tillfredsställande sätt.
Att granska de av riksdag och regering uttalade nationella målen för hälso-
och sjukvården i förhållande till den nu föreslagna husläkarorganisationen bör ingå i en syneförrättning.
Försöksverksamheten med primärvård i kommunerna
Genom ÄDEL-reformen Ändrad ansvarsfördelning inom äldreomsorgen m.m. -- beslutad i riksdagen den 13 december 1990 (Socialutskottets betänkande SoU 1990/91:9) -- öppnades möjligheten för kommunerna att bedriva primärvård. Frivillig överenskommelse förutsattes mellan berörda kommuner och landsting.
Enligt riksdagsbeslutet skall försöksverksamheten vara upplagd så att den på ett bra sätt kan utvärderas. Socialstyrelsen har ansvaret för att försöksverksamheten sker i enlighet med riksdagsbeslutet. Riksdagen beslöt att försöksverksamheten måste vara så upplagd att den dels gatanterar den enskildes rätt till god vård på lika villkor, dels kan utvärderas av regering och riksdag.
Sigtuna kommun ingår nu i försöksverksamheten och med ansvar för primärvården. Efter ett år av försöksverksamhet skall nu kommunen införa ett husläkarsystem. Kommunen drar in omkring 50 tjänster -- mottagningspersonal, distriktssköterskor, rehabiliteringspersonal, undersköterskor och sjukgymnaster. I stället kommer 2,5 husläkare.
I riksdagens beslut ingick att kunna se för- och nackdelar med socialtjänst och primärvård under en huvudman. En rimlig fråga är nu om detta är möjligt när husläkarorganisation införs i stället för primärvård. Kan försöken i kommunen fullföljas -- när förutsättningarna i riksdagsbeslutet så påtagligt förändrats?
Människosyn och rättssäkerhet i marknadsstyrda system i vård och omsorger
I ett antal moderatledda kommuner och landsting sker nu en snabb avveckling av bärande delar i den kommunala demokratin. Man tävlar om att abdikera från det politiska ansvaret. Marknadslösningar och privatiseringar lyfts fram som överideologi! Medborgarna förvandlas till kunder. Och mänskliga relationer devalveras till affärsmässiga styrsystem.
Den enskildes trygghet och rättssäkerhet förändras när verksamheterna läggs ut på privat entreprenad. Det handlar om sekretess, ämbetsansvar, möjlighet att överklaga beslut. En kommunanställd har ämbetsansvar. Det har inte en bolagsanställd. Möjligheten att överklaga beslut finns gentemot myndigheter, men inte när verksamheten övertas av privat entreprenör. Alla frågetecken måste här skyndsamt rätas ut.
I hur många fall där kommunen anlitat privat entreprenör finns det avtal? Och i de fall avtal finns, reglerar detta avtal frågor som rör sekretess, rätt att överklaga etc.?
System för utvärdering och kvalitetssäkring
Socialstyrelsen, SPRI och SBU arbetar på olika sätt med frågor om utvärdering och kvalitet. Läkarförbundet och Läkaresällskapet arbetar med att ta fram indikationer för kvalitet inom tolv olika medicinska områden. Därutöver pågår försöks- och utvecklingsarbete med utvärdering och kvalitetssäkring lokalt inom sjukvården.
Det är mycket angeläget att detta arbete lyfts fram. Med ett brett parlamentariskt stöd har det förutsättningar att utvecklas och introduceras i den vardagliga verksamheten.
Hälso-
och sjukvården har kommit längre än socialtjänsten när det gäller system för utvärdering och kvalitetssäkring. Bredare försök bör därför utvecklas också inom socialtjänstens område.
System för kvalitetssäkring behövs i både privat och offentligt bedriven vård och omsorg.
Inom skolans område är uppföljning och utvärdering helt avgörande för att också i nuvarande decentraliserade system kunna garantera nationella övergripande utbildningspolitiska mål om bl.a. likvärdig utbildning.
Det räcker inte att samhället garanterar individen valfrihet i de olika välfärdssystemen. Nästa steg blir att bygga system som ger människorna information om kvalitet. Det blir ett nytt och viktigt inslag i 1990-talets välfärdspolitik.
Med dessa beskrivningar som bakgrund anser vi sammanfattningsvis att det finnas starka skäl för regeringen att organisera en syneförrättning av hur de nationella välfärdsmålen förverkligas i människors vardag. Det är viktigt att medborgarna har förtroende för de demokratiska institutionerna. Enligt vår uppfattning bör det därför tillsättas en bred parlamentarisk beredning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en syneförrättning i välfärden.
Stockholm den 26 januari 1993 Bo Holmberg (s) Ingela Thalén (s) Lena Hjelm-Wallén (s) Sylvia Lindgren (s) Jan Fransson (s) Kurt-Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s) Margareta Israelsson (s)