För personal inom socialtjänsten är den lagreglerade rätten att erhålla och begära polismedverkan vid genomförande av tjänsteåliggande reglerad i LVU, lag om vård av unga, och LVM, lag om vård av missbrukare. Det finns dock en lång rad situationer som är kopplade till socialtjänstens allmänna skyldigheter som innehåller risker för att våldshandlingar kan förekomma där rätten och möjligheten till biträde av polisman ej är reglerade.
Många av socialtjänstens klienter är föremål för handläggning även inom frivården, psykvården, polisen och kronofogdemyndigheten. Skyddsförutsättningarna är dock väsentligt olika även om anledningen till att närma sig individen för olika grupper ofta är av trivial natur och inte föranledd av omhändertagandebeslut.
Det föreligger stora skillnader mellan uppräknade yrkeskategorier. Läkare har i lagstiftning beretts möjlighet att för sitt personliga skydd få anlita polis vid genomförande av undersökning. När socialtjänsten skall möta samma människor finns ej någon sådan lagreglerad möjlighet.
I syfte att råda bot på eventuella missförhållanden och skapa skyddsförutsättningar är det angeläget att regeringen utreder möjligheten för att ge socialtjänstens personal samma arbetsförutsättningar som både läkare och kronofogdemyndighetens personal har vad avser möjlighet att begära biträde av polismyndighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av skyddsförutsättningar för socialtjänstens personal.
Stockholm den 26 januari 1993 Bengt Kindbom (c)