Folkpartiet liberalernas familjepolitik syftar till att hjälpa föräldrarna att bära ansvaret för sina barns fostran -- inte överta det. Ett medel för att uppnå detta är att åstadkomma en rättvis inkomstfördelning mellan barnfamiljer och övriga grupper i samhället samt erbjuda föräldrarna reell valfrihet.
Familjepolitik och jämställdhet mellan män och kvinnor är oupplösligt förknippade med varandra. Det stöd samhället ger eller inte ger får konsekvenser för familjernas olika möjligheter. Eftersom kvinnorna har huvudansvaret för hem och barn är det i stor utsträckning deras valfrihet det handlar om.
Det är därför viktigt att slå vakt om barnomsorgen i Sverige. Tack vare den har vi i Sverige lyckats kombinera den internationellt sett högsta andelen kvinnor i förvärvsarbete med den största andelen äldre i befolkningen. Till det kommer att vi för närvarande har bland de högsta födelsetalen i Europa. En viktig uppgift är att ge barnen så goda förutsättningar som möjligt redan från början. Vår omvärld är numera så mångskiftande och komplicerad att det ställs högre krav på oss vuxna än i tidigare generationer. Barnen behöver hjälp att få överblick, förstå intryck och foga ihop en bild av tillvaron. De ska inte bara växa upp utan också utvecklas till självständiga människor som hittat en egen väg i livet.
Barnomsorgen är viktig för alla barn, men framför allt för de barn som behöver extra hjälp och stöd.
Riksdagens principbeslut från år 1985 om full behovstäckning har ännu inte förverkligats. Många som efterfrågar barnomsorg får ingen plats. Att det finns barnomsorg för alla som så önskar är en förutsättning för valfrihet. Barnomsorgen är bra för barnen, den är ett villkor för jämställdheten och för den sociala servicen på andra områden, t.ex. äldreomsorgen.
Omläggningen av statsbidragen från specialdestinerade till generella bidrag har medfört att staten förlorat sitt hittills viktigaste styrinstrument när det gäller barnomsorg. De nya statsbidragen har medfört att vissa statliga regleringar av den kommunala verksamheten avskaffats. Statens bidrag till kommunerna lämnas numera i en påse utan att det knyts villkor till hur de används. Påsens storlek bestäms bl.a. av antal invånare, antal barn och äldre, glesbygdsgrad m.m. i respektive kommun. Men den tar inte hänsyn till andelen kvinnor i förvärvsarbete, vilket är olyckligt.
Barnomsorgen är samhällsekonomiskt lönsam. Föräldrar som förvärvsarbetar betalar skatter och sociala avgifter. På det viset betalar de genomsnittligt sett subventionerna för den barnomsorg de utnyttjar. Strikt kommunalekonomiskt är det däremot inte lönsamt att bedriva barnomsorg. Det är därför angeläget att i socialtjänstlagen göra klart att kommunerna har skyldighet att tillhandahålla barnomsorg till den som så önskar. Utan en sådan lagreglering finns risk att kommunerna av snäva kommunalekonomiska skäl skär ned på barnomsorgen. Detta kan vi inte acceptera.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar av socialtjänstlagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 26 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp)