Handikappade har sedan några år tillbaka möjlighet att få ekonomiskt stöd för inköp och handikappanpassning av bil, s.k. bilstöd. Detta är alldeles utmärkt och har lett till att många handikappade idag själva klarar sina transportbehov utan hjälp av färdtjänsten. Detta har ökat deras frihet och gjort dem mera jämlika med andra medborgare i samhället.
Alltfler handikappade som med hjälp av bilstödet fått tillgång till en egen bil som är anpassad till deras särskilda behov har dock inte längre råd att använda denna bil. Deras inkomster räcker helt enkelt inte till att täcka kostnaderna för drivmedel, service och underhåll, skatt och försäkring. Problemet är särskilt stort för handikappade ungdomar som lyckats få ett jobb. Bara undantagsvis är deras lön så hög att de skulle ha hållit sig med bil om de inte varit handikappade. Det är orimligt att först bevilja bilstöd med ett stort belopp och sedan vägra bidrag till driftskostnaderna så att bilen kan utnyttjas av den handikappade. Detta är fallet för närvarande.
Det är nödvändigt att det nuvarande bilstödet kompletteras så att de som efter noggrann prövning beviljats stöd för inköp av bil samt kostsamma anpassningsåtgärder också ges ekonomiska möjligheter att använda bilen i sin dagliga livsföring. Detta kan ske enligt följande:Ytterligare en men lägre nivå av handikappersättning införs.I underlaget för handikappersättning bör i fortsättningen även ingå en rimlig andel av driftskostnaderna för bil, för vilken bilstöd utgått.Ersättning för handikappanpassning av bil skall kunna utgå även om bilstöd ej erhållits för inköp av bilen, eftersom vederbörande eller hennes/ hans familj redan kan äga en bil som är lämplig att handikappanpassa. Det avgörande bör vara om den sökande har sådan funktionsnedsättning att bilen måste byggas om eller kompletteras för att den skall kunna utnyttjas även i fortsättningen av den handikappade.
Dessa förslag innebär ökade kostnader för handikappersättning respektive bilstöd. Vi anser dock att de är samhällsekonomiskt självfinansierande eftersom strävan bör vara att sjukbidrag eller förtidspension inte bör utgå till personer under 25 års ålder och att förtidspensionering alltid ska ske först när alla möjligheter till rehabilitering, arbete och utbildning har prövats för vederbörande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handikappersättningen,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om komplettering av bilstödet för de handikappade.
Stockholm den 25 januari 1993 Lahja Exner (s) Arne Kjörnsberg (s) 1 Yrkande 1 hänvisat till SfU