I en tidigare motion har jag föreslagit att socialnämnden skall få möjlighet att reglera umgänge inte enbart mellan barn och deras vårdnadshavare, då barnen vårdas med stöd av LVU, utan också mellan barnen och andra personer -- såsom vårdnadshavares sambo, släktingar, tidigare familjehemsföräldrar osv.
Riksdagen beslöt dock i enlighet med socialutskottets förslag (SoU 1992/93:2) att avslå motionen. Motiveringen var att av socialstyrelsens allmänna råd och en skrivning i Norström-Thunved, Nya sociallagarna, framgår att nämnden har en allmän befogenhet att besluta om t.ex. besök hos barnet.
Det finns emellertid ett rättsfall, RÅ 1987, not. 767, av vilket framgår att ett förbud att besöka inte kan riktas direkt mot någon som inte är vårdnadshavare, och socialnämnden ansågs inte ha haft erforderligt författningsstöd för ett sådant förbud.
Då det i många fall förekommer att barn som vistas i familjehem besöks av släktingar eller andra, och detta inte gagnar vården av barnet, har socialnämnden inga legala möjligheter att ingripa med reglering av eller förbud mot besöken. Mot detta kan invändas att familjehem eller HVB- hem kan avvisa ovälkomna besök eller telefonsamtal, men det innebär att hemmen hamnar i t.ex. lojalitetskonflikter eller andra svårigheter. Socialnämnderna bör därför ges legal möjlighet att fatta beslut om umgängesinskränkningar i angivna eller liknande fall. Det vore i vissa fall önskvärt också i förhållande till en umgängesförälder. Barn, som vårdas med stöd av LVU eller med stöd av 6 § Socialtjänstlagen, har i många fall en förälder med en bestämd umgängesrätt.
Enligt några domar skall umgängesrätten utövas enligt tingsrättens domslut oavsett om det gagnar barnens behandling. Socialnämnden måste också rätta sig efter tingsrättens beslut om umgänge. Det enda sättet att få rättelse är att begäran sker hos tingsrätten om en ändring av umgänget.
Ett exempel på detta är att socialutredning har verkställts beträffande två barn. Vårdbehov finns och modern samtycker till vården, som då sker under frivilliga former. Socialtjänsten anser, att barnens umgänge med fadern är destruktivt och försvårar arbetet med barnen. Barnen vill dessutom inte träffa honom. Fadern begär verkställighet jämlikt 21 kap. Föräldrabalken, och länsrätten beslutar att modern vid visst vite skall se till att barnen träffar fadern. Modern saknar möjlighet att påverka barnens vård i den utsträckningen. Socialnämndens enda utväg är en ny dom i tingsrätten.
En annan konsekvens är att barnens umgänge med den umgängesberättigade inte heller får utökas utöver vad vårdnadshavaren medger, oavsett om ett utökat umgänge i vissa lägen skulle gagna barnet.
Eftersom en eventuell ändring av umgängesrätten via en dom i tingsrätten blir temporär -- dvs. avses att vara under barnets vårdtid -- skulle det vara enklare och ur behandlingssynpunkt bättre för barnet, om socialnämndens möjlighet att reglera umgänget under vårdtiden också i det fallet utökades.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet för socialnämnd (eller motsvarande) att besluta om barns umgänge.
Stockholm den 26 januari 1993 Lena Öhrsvik (s)