Åtgärder för att begränsa alkoholkonsumtionen är ett av de viktigaste inslagen i hälso-
och socialpolitiken i de nordiska länderna. Ett skäl för att minska alkoholkonsumtionen anses vara det konstaterade sambandet mellan den totala alkoholkonsumtionen och alkoholskadorna. Ett annat starkt skäl är det påvisade sambandet mellan alkohol och brottslighet, särskilt våldsbrott.
Vid Nordiska rådets 37:e session i Stockholm beslöt rådet enhälligt (rekommendation nr 35/1989) att rekommendera Nordiska ministerrådet ''att utarbeta ett tidsbegränsat aktionsprogram för att uppfylla Världshälsoorganisationens (WHO) mål om en 25- procentig minskning av alkoholkonsumtionen till år 2000''.
Från ministerrådets sida har man emellertid på grund av ländernas olika alkoholpolitiska utgångspunkter gjort den bedömningen att det inte fanns förutsättningar för att utarbeta ett tidsbestämt handlingsprogram utan att förverkligandet av WHO:s målsättning finge betraktas som en nationell angelägenhet. Nordiska rådets socialutskott har vid flera tillfällen kritiserat ministerrådets passiva hållning i denna fråga, som man upplevt som särskilt pinsam i ljuset av att alla länderna ställt sig bakom WHO:s mål att minska alkoholkonsumtionen med 25 procent till år 2000.
Den europeiska integrationsprocessen har allt mer kommit att beröra de alkoholpolitiska frågorna och frågan om alkoholmonopolens framtid. Arbetet med att avskaffa eller minska betydelsen av gränskontrollerna mellan länderna innebär nya problemställningar beträffande de enskilda ländernas möjligheter att föra en självständig alkoholpolitik. EES-förhandlingarna och enskilda länders ansökan om medlemskap i EG har på ett påtagligt sätt aktualiserat frågan om att alkoholpolitiken i Norden kommer att påverkas av den fortsatta processen.
De nordiska EFTA-länderna har i en särskild deklaration i anslutning till EES-avtalet markerat uppfattningen att dessa länders alkoholpolitik har hälso-
och socialpolitiska motiveringar. I konsekvens härmed anser man att de nordiska alkoholmonopolen inte kan betraktas som diskriminerande, varken av varor eller personer i Romfördragets mening, och därför kan bibehållas. Ratificeringen av EES-avtalet innebär således inte några förändringar av alkoholpolitikens mål. I vissa avseenden kan emellertid ändringar i alkohollagstiftningen behöva genomföras som en anpassning till EG:s regelsystem.
I anledning av Sveriges EG-ansökan har EG- kommissionen efterlyst en anpassning av den svenska alkoholpolitiken till EG:s konkurrensregler. Enligt Romfördragets artikel 37 skall monopol anpassas så att de inte diskriminerar varor eller personer från andra EG- länder. Enligt den svenska regeringens ståndpunkt är alkoholmonopolen redan anpassade till Romfördragets bestämmelser, som också intagits i EES-avtalet, och kan därför behållas.
I EG-kommissionens avi om Finlands medlemsansökan förutsätts att Finland anpassar sitt alkoholsystem så att det överensstämmer bättre med de europeiska målsättningarna. På tjänstemannanivå har man tolkat detta så att alkohollagen måste ändras i fråga om ensamrätten till import och export. Däremot anses att den inhemska partihandeln och distributionen av alkohol även i fortsättningen kan upprätthållas av hälsomässiga skäl. Från politiskt håll har man emellertid inte tagit ställning till den framtida alkoholpolitiken med anledning av EG- medlemskap. Det anses emellertid viktigt att bibehålla de centrala delarna av alkoholmonopolet för att trygga de social- och hälsopolitiska målen.
I Norge har man som mål att upprätthålla monopolet huvudsakligen i den form som råder i dag, medan det existerande import-
och grosshandelsmonopolet på utländskt öl avvecklas. I Norge räknar man med att kunna bibehålla höga priser på alkohol eftersom avgiftsnivån inte omfattas av EES-avtalet.
Island har sedan länge fört en mycket restriktiv alkoholpolitik genom att hålla priserna så höga som möjligt och att begränsa tillgängligheten. Resultatet är lägre konsumtion och mindre alkoholskador än i övriga nordiska länder.
Vid förhandlingar mellan Nordiska rådets socialutskott och de nordiska social-
och hälsovårdsministrarna i Århus den 10 november 1992 uttalade de länder som nu förbereder förhandlingar om EG-medlemskap, att man kommer att uppträda med en samstämd argumentation i alkoholfrågan. Socialutskottet för sin del anser det viktigt att länderna säkerställer att EG accepterar folkhälsoperspektivet som utgångspunkt för den nordiska alkoholpolitiken.
Socialutskottet är väl medvetet om att de nordiska alkoholmonopolens förenlighet med EG-rätten kan komma att ställas på sin spets redan när EES-avtalet trätt i kraft. Således gäller för de nordiska länderna att övertyga EG:s medlemsländer m.fl. att de nordiska alkoholmonopolen och andra regler på alkoholområdet har en hälsopolitisk grund och att de inte syftar till att skydda de inhemska alkoholprodukterna mot konkurrens.
Den 17 september 1992 antog WHO:s regionalkommitté för Europa en europeisk aktionsplan mot alkoholskador (European Alcohol Action Plan). Planen bygger på målsättningen att minska alkoholkonsumtionen med 25 procent under perioden 1980--2000, som ingår i WHO- Europaregionens strategi för hälsa för alla år 2000. I planen betonas särskilt vikten av att man slår vakt om rätten för de länder som för en mer ambitiös alkoholpolitik än flertalet att behålla denna utan hinder av den pågående integrationen i Europa.
Sammantaget har 45 europeiska länder, inklusive alla EG-länder, ställt sig bakom den nya europeiska aktionsplanen, vilket kan bidra till att EG kan acceptera folkhälsoperspektivet som utgångspunkt för den nordiska alkoholpolitiken.
Enligt Nordiska rådets socialutskott bör en ny handlingsplan för att minska alkoholkonsumtionen i Norden utarbetas, innefattande bl.a. informationskampanjer inriktade främst på att skapa alkoholfria zoner i samhället såsom arbetsliv, graviditet, småbarnsföräldrar, barn och ungdom, samt trafiken inklusive fritidsbåtar. Planen bör även innefatta insatser för att bibehålla en ambitiös alkoholpolitik i enlighet med WHO:s europeiska aktionsplan mot alkoholskador. Vidare bör de nordiska länderna i pågående och planerade förhandlingar om EG-medlemskap uppträda med en samstämd argumentation i EG-frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för en minskad alkoholkonsumtion i Norden.
Stockholm den 25 januari 1993 Lena Öhrsvik (s)