Enligt alkoholläkaren Gunnar Ågrens doktorsavhandling dör varje år flera hundra ungdomar till följd av akut alkoholförgiftning. Varje år föds mer än 100 barn med bestående men till följd av mammans alkoholförtäring under graviditeten. Seriös forskning visar att så små mängder som ett par glas vin om dagen signifikant ökar såväl risk för spontanabort som missbildningar. Antalet för tidigt döda på grund av alkoholmissbruk har av socialstyrelsen uppskattats till omkring 6.000 människor per år.
Regeringsförklaringen säger därför också att ''Alkoholmissbruket är ett av våra största sociala problem. Alkoholpolitiken syftar till minskad konsumtion och minskade alkoholskador.'' I budgetpropositionen föreslås bl.a. därför en försiktig höjning av alkoholskatten. Vi välkomnar denna men tycker nog att höjningen kunde vara större.
Alkoholbruket har en flerhundraårig historia i vårt land. Skulle etylalkohol introduceras som beståndsdel i livsmedel i dagens Sverige bleve det med säkerhet klassificerat som ett gift och därmed underkastat de restriktioner lagstiftningen föreskriver angående giftiga ämnen. De alkoholhaltiga drycker som säljes i vårt land idag är emellertid underlagda livsmedelslagstiftningen. Denna inkonsekvens vill vi fästa både riksdagens och regeringens uppmärksamhet på. Det förefaller oss orimligt att en giftig, vanebildande substans klassificeras som ett livsmedel och därmed omfattas av livsmedelslagen.
I linje med regeringens intention att minska alkoholkonsumtionen och därmed skadorna bör regeringen införa bestämmelser om att vin och sprit ska märkas med varningstexter, på samma sätt som vi f.n. finner på cigarettpaket. Sådana bestämmelser har redan införts i t.ex. USA på ölburkar.
Vi menar att saklig information är det främsta sättet att minska alkoholkonsumtionen i landet, och att dessa varningstexter på vin- och spritflaskor givetvis också i fortsättningen ska kompletteras med systembolagets informationsverksamhet liksom med information i skolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts som motiv för införande av varningstexter på vin- och spritflaskor,
2. att riksdagen hos regeringen begär att Socialstyrelsen får i uppdrag att utarbeta varningstexter på vin- och spritflaskor.
Stockholm den 26 januari 1993 Harald Bergström (kds) Karin Israelsson (c)