Sverige har 1989 tillträtt FN:s barnkonvention. Denna har ännu inte inkorporerats i svensk rätt. Det betyder att konventionen endast är folkrättsligt bindande för Sverige. För brott mot konventionen kan dock Sverige dömas i Europadomstolen.
För det enskilda barnet innebär detta svårigheter att få sin rätt tillgodosedd, och när man ska väga barnens intressen mot övriga intressen väger barnens intressen alltför ofta för lätt. Övrig svensk lagstiftning anses i princip inte strida mot barnkonventionen (med något undantag). Dock bortses från barnkonventionens stadganden alltför ofta vid tillämpningen av lagar och i myndighetsutövning liksom vid politiska beslut och prioriteringar.
För att barnens ställning ska stärkas är det angeläget att Sverige formellt inför FN:s barnkonvention i den nationella lagstiftningen. Detta sker i många länder. Inkorporationen skulle ge ett klarare nationellt rättsläge och visa att Sverige vill dra sitt strå till stacken för att stärka barnens ställning i alla samhällen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inkorporation av FN:s konvention om barnens rättigheter.
Stockholm den 25 januari 1993 Karin Pilsäter (fp) Marianne Jönsson (c) Margareta Viklund (kds) Eva Zetterberg (v)