Särskilt studiestöd kan sedan budgetåret 1989/90 utgå till familjer som är i behov av teckenspråksutbildning. Sedan dess har verksamheten bedrivits på försök med utgångspunkt i bestämmelserna för korttidsstudiestöd och internatbidrag. Stödet har nu utvärderats av Centrala studiestödsnämnden (CSN) som begärt in synpunkter från berörda organisationer, landstingen och Skolöverstyrelsen. Sammantaget kan konstateras att stödet fyller ett stort behov men att det är både volym-
och beloppsmässigt otillräckligt. Informationen om stödet bör förbättras och målgruppen utvidgas. Kursutbudet har också i viss mån begränsats av brist på teckenspråkslärare. CSN föreslår i första hand att anslaget för teckenspråksutbildning för föräldrar bör fördelas direkt till de tre huvudorganisationerna Riksförbundet för döva och hörselskadade barn (DHB), Hörselskadades riksförbund (HRF) och Sveriges dövas riksförbund (SDR). Dessa bör vara bäst skickade att disponera medlen för den väl avgränsade målgrupp som är berättigad till stöd. I andra hand föreslår CSN att stödet permanentas.
Regeringen föreslår nu förstärkningar både beträffande utbildningsutbud och studiesocialt stöd. Dock föreslås varken förändrad administration eller ett permanent stöd.
Vi instämmer i bedömningen att de berörda huvudorganisationerna skulle kunna administrera detta stöd i fortsättningen. Man bör då kunna få en flexiblare och mera behovsanpassad tillämpning. Likaså kan utbildningsutbud och studiestöd på ett bättre sätt samordnas. Hittills har det handlat om 400--500 personer per år som erhållit stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändrad administration av studiestödet vid teckenspråksutbildning.
Stockholm den 10 mars 1993 Lena Öhrsvik (s) Widar Andersson (s) Börje Nilsson (s)