I 3 § lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU, SFS 1990:52) sägs att vård skall beslutas om den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller annat socialt nedbrytande beteende. Det är med denna lydelse tveksamt om bestämmelsen kan tillämpas vid missbruk av medel som är reglerade i lagen om förbud mot vissa dopningsmedel (SFS 1991:1969). De dopningsmedel som regleras i den lagen är inte beroendeframkallande, och det är f.n. inte straffbart att olovligen bruka (konsumera) medlen.
Dopningsmissbruk kan knappast heller sägas vara ett socialt nedbrytande beteende, då dess skadeverkningar är främst kroppsliga och psykiska.
En omfattande vetenskaplig, klinisk och social dokumentation har visat att missbruk av dopningsmedel kan kraftigt störa unga människors hälsa och utveckling. Erfarenheter visar också att unga missbrukare inte förstår riskerna med dopning och ej heller är beredda att avhålla sig från sådant intag. I dag finns rättsliga möjligheter att ingripa mot dopningsmissbruk endast om den unge ägnar sig åt olovligt innehav eller annat straffbart beteende.
Eftersom det torde vara ytterst osäkert ifall ett prejudikat skulle innebära att lagen om vård av unga kunde tillämpas för ett ingripande mot en ung människa som skadar sin utveckling genom att missbruka dopningsmedel är det angeläget att riksdagen genom ett tillägg till 3 § LVU beslutar att lagen skall vara tillämplig även vid sådant missbruk.
Då ingripanden mot dopningsmissbruk huvudsakligen är en fråga om kontroll av avhållsamheten, kan många av de insatser som brukas för att avhålla unga narkotikamissbrukare från fortsatt drogintag nyttjas även mot unga dopningsmissbrukare. Så torde det i de flesta fall inte vara nödvändigt med medicinsk eller psykiatrisk vård, utan snarare med urinprov och liknande undersökningar. Samhällsingripande skulle därigenom kunna bli ett viktigt stöd för den unge att komma bort från dopandet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU, SFS 1990:52) efter orden ''genom missbruk av beroendeframkallande medel'' införa tillägget ''eller dopningsmedel''.
Stockholm den 25 januari 1993 Karin Israelsson (c)