Ungdomens alkoholkonsumtion ökar, främst bland ungdomar i åldern 18--24 år. Detta inger stor oro. Denna konsumtionsökning underlättas dels av etableringen av många ungdomsinriktade serveringsställen, dels av bristande ålderskontroll både på restauranger och i systembolagets butiker. Systembolagets legitimationskampanjer är ett tecken på problemets omfattning.
Det är svårt att avgöra människors ålder. Många drar sig för att begära legitimering av rädsla att kränka personen. Av bland annat dessa skäl vore det rimligt att man skapade ett system i vilket alla gäster och kunder uppmanas visa legitimation. Legitimation finns ju t.ex. vid bank- och posthantering samt vid köp med kontokort.
Eftersom det nu kommer positiva rapporter från USA om effekterna av en konsekvent 21-årsgräns för såväl köp som utskänkning, borde ett liknande system kunna införas i Sverige. Dessa ungdomsgrupper har även efter 21 års ålder fortsatt att visa stor återhållsamhet i konsumtionen.
I Sverige ter sig dock en 20-årsgräns som en mer naturlig regel i samband med alkoholinköp. Åldersgränsen för köp av alkohol på Systembolaget borde kunna gälla generellt vid allt alkoholinköp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk legitimation vid restaurangbesök och inköp av alkoholdrycker på Systembolaget,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en åldersgräns på 20 år vid inköp och servering av alkohol.
Stockholm den 21 januari 1993 Fanny Rizell (kds) Kjell Eldensjö (kds)