I propositionen med förslag till lag om stöd och service till vissa funktionshindrade föreslås att det skall finnas en åldersgräns vid 65 år när det gäller rätten till personlig assistent. Handikapputredningen föreslog att de personer som hade fått rätt till assistent före 65 års ålder skulle få behålla denna rätt efter det att de fyllt 65. Utredningens förslag är att föredra för den enskilde. Det torde synas underligt att bli av med en rättighet man tidigare har haft bara för att man uppnått en viss ålder.
Kommunen har att se till att alla rättigheterna i den nya lagen om stöd och service blir uppfyllda, med ett undantag. Frågan om rätt till råd och stöd till den enskilde blir enligt propositionen landstingets ansvar. Det är olyckligt när ansvaret för en lag läggs på flera huvudmän. Därför bör kommunerna få ansvaret också för råd och stöd till den enskilde.
Lagen är tänkt att träda i kraft 1 januari 1994. Först om ett eller två år kommer omsorgsverksamheten att bli ett kommunalt ansvar. Under denna period får landstingen ansvaret för en del av personkretsen och för en del av rättigheterna enligt den nya lagen, såvitt man inte överenskommer om annat med kommunerna. Detta är olyckligt. Det hade varit bättre att lagen trätt i kraft samtidigt som omsorgsverksamheten förts över till kommunerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att de som fått rätt till personlig assistent före 65 års ålder får behålla denna rätt efter det att de fyllt 65 år,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas ansvar också för rätten till råd och stöd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagen bör införas samtidigt som omsorgsverksamheten blir en kommunal angelägenhet.
Stockholm den 9 mars 1993 Margareta Israelsson (s) Jan Fransson (s)